Życie od kuchni

programy\kulinaria

W Polskich rodzinach nie dzieje się najlepiej. Co znajdujemy na talerzach dorosłych Polaków i ich...

WIĘCEJ
W Polskich rodzinach nie dzieje się najlepiej. Co znajdujemy na talerzach dorosłych Polaków i ich dzieci? Czy wiemy, co jemy i jak walczymy z problemami żywieniowymi? Według Światowej Organizacji Zdrowia nasze dzieci są w czołówce najbardziej otyłych. 29 proc. 11-latków ma nadwagę, a wśród 13-latków na otyłość cierpi co czwarty! Ta przypadłość w dzieciństwie predysponuje do występowania chorób serca, cukrzycy i nowotworów w dalszych latach. U otyłych dzieci oraz młodzieży stwierdza się częstsze niż u ich rówieśników poważne problemy zdrowotne. Do typowych zaburzeń należą: wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca, stłuszczenie wątroby i kamica żółciowa, czasami nawet poważne choroby serca.



Jednocześnie kuchnia była kiedyś najważniejszym miejscem w domu. Tu skupiało się życie rodzinne. Podczas śniadania, obiadu czy kolacji rozmawialiśmy i rozwiązywaliśmy problemy życiowe. A jak jest dziś? Ile faktycznie czasu spędzamy z rodziną przy stole? I czy wspólne spożywanie posiłków ma wpływ na relacje między domownikami? A może rodzinne konsumowanie wyparły już „fast-foody” oferujące tłuste, smażone potrawy jedzone w biegu i na szybko?



Program Dwójki to próba stawienia czoła niebezpieczeństwom związanym z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi. Warto zastanowić się, jak unikać podstawowych błędów i uchronić siebie oraz rodzinę przed następstwami nieprawidłowego odżywiania, chorób, stresu czy braku czasu. Często błahy i lekceważony problem może okazać się tragiczny w skutkach. Rozwiązania i podpowiedzi widzowie TVP2 znajdą właśnie w „Życiu od kuchni”. Tutaj nie ma teorii, jest tylko praktyka. To nie tylko wysmakowana rozrywka, intrygujące show, ale też właściwe spojrzenie na kluczowe zagadnienia życia rodzinnego i społecznego.


Bohaterami programu są polskie rodziny, którym z trudem przychodzi zarządzanie budżetem na jedzenie, popełniające błędy żywieniowe, nie potrafiące gotować i obawiające się zmian w swoich jadłospisach. W „Życiu od kuchni” pod czułym okiem prowadzącej, Małgorzaty Ohme, rodziny stawią czoła problemom. Każda z rodzin będzie musiała nauczyć się, nie bez wyrzeczeń, nowego sposobu prowadzenia domowego gospodarstwa i samodyscypliny. Nowe zasady zmienią też relacje między domownikami. Nie będzie taryfy ulgowej.
Załaduj następne