serwisy tvp

Lebiodowe lata

Filmy dokumentalne/historia

Czasem przez anomalie pogodowe lub zmiany klimatu nie rodziły się plony. Podczas głodu do składników...

WIĘCEJ
Czasem przez anomalie pogodowe lub zmiany klimatu nie rodziły się plony. Podczas głodu do składników stosowanych w białoruskiej kuchni należały podczas złych plonów żołędzie, szczaw, kora drzew. Główne zaś miejsce należało do lebiody. Roślina ta stała się tradycyjnym daniem lat głodu: 1932, 1933 oraz 1934. Nie były to lata klęski żywiołowej ze względu na pogodę – analogiczne atmosferyczne warunki w innych czasy po prostu doprowadzały do nieurodzaju na Białorusi. Lecz wiosną trzydziestego czwartego obywatele BSRR skosztowali dość lebiody, a kilkadziesiąt tysięcy Białorusinów nie przeżyło kwietnia. Co się stało wtedy, na początku lat 30 tych, kiedy w rolniczym kraju umierało z głodu tysiące mieszkańców kraju?
Załaduj następne