W kotle historii
Przeniósł stolicę Polski z Krakowa do Warszawy, Swoje panowanie pisał sukcesami wojennymi: zwycięskimi bitwami pod Kłuszynem, Chocimiem i Smoleńskiem. Najbardziej spektakularnym sukcesem było zajęcie Moskwy i uwięzienie carów Szujskich. Inna sprawa, jak te sukcesy zostały wykorzystane. Zygmunt III Waza, wnuk królowej Bony i króla Zygmunta Starego, prywatnie majsterkowicz i alchemik połączył obyczaje i smaki Europy i Polski. Hiszpańska etykieta, moda, potrawy i rygorystyczne posty, bo Zygmunt III Waza był żarliwym katolikiem zafascynowanym hiszpańskimi podbojami i dworskimi obyczajami. Lekki wykwintny, pochodzący z Półwyspu Iberyjskiego, deser – bianka, blanca czyli blanc-manger, czyli blamanż zrobił karierę w kuchni dwudziestolecia międzywojennego, ale bardzo prawdopodobne jest że podano go także w czasie Sejmu 1611 roku, a bez wątpienia raczono się nim na dworze Zygmunta III Wazy. Podobnie jak faszerowanymi bakłażanami, czy tym co Hiszpanie nazywają tapas, maleńkimi przekąskami podawanymi na osobnych talerzykach.