Teatr historii

Wprowadzenie do spektaklu w reżyserii Janusza Majewskiego, na podstawie komedii Jiri Hubaca. Gościem rozmowy jest reżyser spektaklu Janusz Majewski, reżyser, scenarzysta, pisarz, publicysta.
Współczesna komedia czeska, której treścią są autentyczne sytuacje. Autor sztuki o Napoleonie, Jiri Hubac, odwołuje się do faktów i wydarzeń odnotowanych przez świadków historii i dziejopisów.
Upływa trzeci rok zesłania cesarza na Wyspę św. Heleny po klęsce pod Waterloo. Bonaparte żyje w zapomnieniu i poniżeniu. W tę szarą i beznadziejną egzystencję wdziera się przebojem Józefina, kucharka z paryskiego przytułku, która potajemnie przypłynęła na wyspę, aby wymóc od cesarza odszkodowania za śmierć męża poległego w bitwie pod Waterloo.
Uwielbiająca cesarza Józefina znajduje Napoleona w stanie totalnej degrengolady. Stwierdza, że po prostu trzeba pomóc człowiekowi w potrzebie, postanawia więc zadbać o krajana z Ajaccio. Przebojowa kucharka uczy byłego władcę, jak walczyć o chleb i o to, co mu należne, czyli o względy przynależne każdemu człowiekowi, niekoniecznie zaś zdetronizowanemu cesarzowi. Nakłania go więc do przeciwstawienia się gubernatorowi wyspy. Walczy też o to, by Bonaparte zaprzestał rozpamiętywania czasy glorii i splendoru, zaś zaczął doceniać to, co ma - życie, spokój i otaczającą przyrodę. Uczy Napoleona zwykłego człowieczeństwa i poczucia humoru.
Spektakl nie jest jednak wyłącznie komedią, mówi także o problemach i dylematach człowieka po utracie wielkiej władzy oraz możliwości wpływania na bieg historii, stawiając pytanie: jak teraz traktuje go świat, gdy nagle stał się nikim? Jir Hubac sięga do biografii Napoleona, by pokazać rozterki człowieka, który po tak wielkiej stracie na nowo próbuje odnaleźć się w życiu. Natomiast amatorzy szlachetnych trunków będą mogli dowiedzieć się, jakie jest pochodzenie napisu „Napoleon V.S.O.P.” na butelkach koniaku.