Smaki świata
Kazachski pilaf
Składniki:
· 400 g mięsa jagnięcego na gulasz
· 4 łyżki oleju rzepakowego
· 2 cebule
· 2 duże marchewki
· 1/3 szklanki rodzynek
· pół łyżeczki mielonego kminu
· pół łyżeczki mielonej kolendry
· szklanka ryżu basmati
· główka czosnku
· łyżeczka mielonej kurkumy lub słodkiej papryki
· sól i świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
1. W szerokim garnku rozgrzej olej na dużym ogniu i wrzuć pokrojone w średnią kostkę mięso. Smaż mięso, mieszając parę razy, aż się zarumieni z każdej strony.
2. Dodaj cebuli pokrojonej w piórka, marchewkę pokrojoną w cienkie płaty, rodzynki, kmin oraz kolendrę. Smaż wszystko, co jakiś czas mieszając, aż cebula się zeszkli.
3. Zmniejsz ogień na mały, dopraw wszystko solą i pieprzem według uznania i na środku ułóż główkę czosnku.
4. Opłucz ryż parę razy w zimnej wodzie. Warzywa i mięso posyp równomiernie ryżem i kurkumą. Zalej 2 szklankami wody. Zakryj garnek i gotuj wszystko przez 35 minut, aż ryż całkowicie wchłonie wodę i zmięknie.
5. Zamieszaj wszystko i podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Uzbecka zupa szurpa:
Składniki:
· 450 g jagnięciny z kością
· 4 łyżki oleju rzepakowego
· 1 duża cebula żółta
· 2 słodkie papryki
· 1 duża marchewka
· 1 pomidor
· 5 dużych ziemniaków
· ½ łyżeczki mielonego kminu
· pęczek kolendry lub koperku
· sól i świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
1. Usuń białe błonki z jagnięciny.
2. W dużym garnku na dużym ogniu rozgrzej olej i podsmaż mięso, aż z każdej strony się zarumieni.
3. Dodaj kminu i zamieszaj. Wlej 2,5 l wody, zagotuj wszystko i zmniejsz ogień na mały. Pozwól mięsu się pogotować przez co najmniej 30 minut, aż zmięknie.
4. Usuń szumowiny z wywaru i dodaj obrane i pokrojone w większe kawałki ziemniaki. Zagotuj zupę i zmniejsz ogień na mały.
5. Dodaj obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, pokrojone w słupki paprykę, pokrojone w ósemkę pomidor oraz pokrojone w piórka cebulę. Zagotuj wszystko i zmniejsz ogień na mały.
6. Gotuj zupę do kiedy zmiękną warzywa. Dopraw ją solą i pieprzem pod gust i podawaj z gorącą z posiekaną kolendrą.
Czerwona sałatka letnia
Składniki:
· 3 pomidory
· 1 granat
· 2 łyżki miodu
· 1 kg arbuza
· pęczek bazylii i/lub mięty
· 2 czerwone cebule
· sól i świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Pokrój pomidory w ósemki, cebulę w piórka, a arbuza w kostkę. Granat natnij w paru w miejscach, obierz go pod wodą i odcedź nasiona. Przełóż pomidory, arbuz, cebulę, nasiona granatu, miód oraz posiekaną bazylię do miski. Wszystko zamieszaj i dopraw solą i pieprzem pod gust.
Lemoniada ogórkowa
Składniki:
· 1 długi ogórek
· sok z 5 cytryn
· 6 szklanek wody
· 6 lub więcej łyżek cukru nierafinowanego
· pęczek mięty
Wykonanie:
Używając obieraczki, ogórek pokrój w cienkie paski. Miętę wymiętoś w rękach do uzyskania aromatu. Wszystkie składniki wymieszaj razem w dzbanku. Podawaj schłodzone.