Smaki świata

Kazachski pilaf



Składniki:


· 400 g mięsa jagnięcego na gulasz


· 4 łyżki oleju rzepakowego


· 2 cebule


· 2 duże marchewki


· 1/3 szklanki rodzynek


· pół łyżeczki mielonego kminu


· pół łyżeczki mielonej kolendry


· szklanka ryżu basmati


· główka czosnku


· łyżeczka mielonej kurkumy lub słodkiej papryki


· sól i świeżo mielony pieprz



Wykonanie:


1. W szerokim garnku rozgrzej olej na dużym ogniu i wrzuć pokrojone w średnią kostkę mięso. Smaż mięso, mieszając parę razy, aż się zarumieni z każdej strony.


2. Dodaj cebuli pokrojonej w piórka, marchewkę pokrojoną w cienkie płaty, rodzynki, kmin oraz kolendrę. Smaż wszystko, co jakiś czas mieszając, aż cebula się zeszkli.


3. Zmniejsz ogień na mały, dopraw wszystko solą i pieprzem według uznania i na środku ułóż główkę czosnku.


4. Opłucz ryż parę razy w zimnej wodzie. Warzywa i mięso posyp równomiernie ryżem i kurkumą. Zalej 2 szklankami wody. Zakryj garnek i gotuj wszystko przez 35 minut, aż ryż całkowicie wchłonie wodę i zmięknie.


5. Zamieszaj wszystko i podawaj z posiekaną natką pietruszki.




Uzbecka zupa szurpa:



Składniki:


· 450 g jagnięciny z kością


· 4 łyżki oleju rzepakowego


· 1 duża cebula żółta


· 2 słodkie papryki


· 1 duża marchewka


· 1 pomidor


· 5 dużych ziemniaków


· ½ łyżeczki mielonego kminu


· pęczek kolendry lub koperku


· sól i świeżo mielony pieprz



Wykonanie:


1. Usuń białe błonki z jagnięciny.


2. W dużym garnku na dużym ogniu rozgrzej olej i podsmaż mięso, aż z każdej strony się zarumieni.


3. Dodaj kminu i zamieszaj. Wlej 2,5 l wody, zagotuj wszystko i zmniejsz ogień na mały. Pozwól mięsu się pogotować przez co najmniej 30 minut, aż zmięknie.


4. Usuń szumowiny z wywaru i dodaj obrane i pokrojone w większe kawałki ziemniaki. Zagotuj zupę i zmniejsz ogień na mały.


5. Dodaj obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, pokrojone w słupki paprykę, pokrojone w ósemkę pomidor oraz pokrojone w piórka cebulę. Zagotuj wszystko i zmniejsz ogień na mały.


6. Gotuj zupę do kiedy zmiękną warzywa. Dopraw ją solą i pieprzem pod gust i podawaj z gorącą z posiekaną kolendrą.




Czerwona sałatka letnia



Składniki:


· 3 pomidory


· 1 granat


· 2 łyżki miodu


· 1 kg arbuza


· pęczek bazylii i/lub mięty


· 2 czerwone cebule


· sól i świeżo mielony pieprz



Wykonanie:


Pokrój pomidory w ósemki, cebulę w piórka, a arbuza w kostkę. Granat natnij w paru w miejscach, obierz go pod wodą i odcedź nasiona. Przełóż pomidory, arbuz, cebulę, nasiona granatu, miód oraz posiekaną bazylię do miski. Wszystko zamieszaj i dopraw solą i pieprzem pod gust.





Lemoniada ogórkowa



Składniki:


· 1 długi ogórek


· sok z 5 cytryn


· 6 szklanek wody


· 6 lub więcej łyżek cukru nierafinowanego


· pęczek mięty



Wykonanie:


Używając obieraczki, ogórek pokrój w cienkie paski. Miętę wymiętoś w rękach do uzyskania aromatu. Wszystkie składniki wymieszaj razem w dzbanku. Podawaj schłodzone.