Smaki świata
Ryżanka z okrasą z boczku, cebuli i jabłek (Chiny)
Składniki:
-- na ryżankę --
· 150 g ryżu jaśminowego
· 1l wody lub bulionu warzywnego / mięsnego
· laska cynamonu, ewentualnie 1/4 łyżeczki cynamonu dodane pod koniec gotowania
· sos sojowy / sól
-- na okrasę --
· 400 g boczku wędzonego
· 2 żółte cebule
· 3 jabłka
· 2 łyżeczki cukru
· sól i pieprz
Wykonanie:
1. Do dużego garnka wrzuć przepłukany ryż. Zalej ryż wodą, dodaj szczypty soli oraz laskę cynamonu. Wszystko zagotuj, a potem gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż zmięknie, spęcznieje i wchłonie całą wodę zdejmij garnek z ognia i dopraw sosem sojowym lub solą pod smak.
2. W międzyczasie zrób okrasę. Boczek pokrojony w małą kostkę podsmaż na dużym ogniu, aż się przyrumieni i wytopi się niego tłuszcz. Zmniejsz ogień na średni, odlej trochę tłuszczu na później i dodaj cebulę posiekaną w kostkę. Smaż, co jakiś czas mieszając, aż i cebula i boczek się zezłocą (dodaj trochę wody, jeśli w patelni będzie się przypalać).
3. Na patelni po boczku i cebuli, wlej odłożony tłuszcz. Rozgrzej tłuszcz na dużym ogniu i wrzuć jabłka obrane i pokrojone w drobną kostkę. Dodaj cukru, zamieszaj i praż jabłka aż staną się złote. Zamieszaj je z cebulą i boczkiem i dopraw wszystko solą i pieprzem.
4. Podawaj ciepłą ryżankę z okrasą z boczku, cebuli i jabłek oraz z sosem sojowym.
Pierożki dim sum
Składniki:
-- na ciasto --
· 310 g mąki pszennej plus trochę na posypanie blatu
· 150 ml ciepłej wody
· łyżeczka soli
…aby zabarwić ciasto na kolor:
· żółty – do mąki dodaj pół łyżki mielonej kurkumy;
· czarny – do mąki dodaj pół łyżki aktywnego węgla z kapsułek;
· malinowy – zamień wodę na sok z buraków;
-- na farsz wieprzowy --
· 300 g mielonego mięsa wieprzowego
· pęczek szczypiorku, drobno posiekany
· 2 łyżki sosu sojowego jasnego
· szczypta czarnego pieprzu
-- na farsz z białym serem –
· 300 g tłustego twarogu
· 60 ml śmietany 18%
· 2 łyżki cukru
-- reszta –
· olej rzepakowy do smażenia
· sos sojowy zmieszany z odrobiną octu ryżowego/jabłkowego
Wykonanie:
1. Najpierw zrób ciasto. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie wyrób ciasto na omąconym blacie. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do odpoczęcia na pół godziny. Potem, na omąconym blacie, bardzo cienko rozwałkuj ciasto, tak aby pod światłem można było zobaczyć cień ręki z drugiej strony. Wytnij z ciasta koła o średnicy ok. 9 cm. Gotowe, lekko omącone (żeby się nie sklejały ze sobą ani z podłożem) koła/kwadraty przykryj folią, aby nie uległy wysuszeniu.
2. Na środek koła nałóż czubatą łyżeczkę dobrze wymieszanego farszu, nasmaruj palcem jej brzegi wodą, a potem sklej je suchymi palcami. Postąp tak z resztą ciasta i farszu. Pamiętaj, aby układać złożone pierożki na omączony blat, żeby nie przykleiły się do podłoża.
3. W płaskiej nieprzywierającej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej (tyle oleju by zakryło całe dno). Ułóż pierożki brzuszkami do dołu (nie zapychaj patelni) i smaż je aż te brzuszki się zezłocą. Wtedy wlej wrzącą wodę do połowy wysokości pierożków i zakryj patelnią pokrywką. Gotuj pierożki na małym ogniu, aż ciasto przestanie być surowe. Wtedy odkryj patelnię, odparuj wodę i jeszcze chwilę podmaż pierożki (wciąż brzuszkami do dołu) aż brzuszki staną się rumiane i chrupiące.
4. Podawaj pierożki z prażonym sezamen i sosem sojowym zmieszanym z odrobiną octu ryżowego lub jabłkowego.