Smaki świata

Ola i Robert odkrywają w tym odcinku smaki Indonezji, czyli krainy tysiąca wysp. Zobaczymy takie potrawy, jak nasi tumpeng, czyli danie ryżowe z dodatkiem warzyw i mięsa, czy rendang wołowy, czyli pikantne danie mięsne. Poznamy indonezyjski taniec, a o kuchni i kulturze Indonezji opowie pani Siti Nugraha Mauludiah - ambasador tego kraju w Polsce.




Rendang wołowy (Indonezja)


Składniki:


· 5 łyżek oleju rzepakowego


· 4 cebule


· 5 ząbków czosnku


· świeży imbir wielkości 2 kciuków


· 2 ostre papryczki chili


· 700 g mięsa wołowego do gulaszu, np. łopatka


· 1 łyżka cukru nierafinowanego


· 3 goździki


· 1 gwiazdka anyżu


· ½ łyżeczki mielonego cynamonu


· ½ łyżeczki mielonego kardamonu


· ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej


· 400 ml mleczka kokosowego


· 250 ml wody


· 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego


· sól



Wykonanie:


1. W garnku na dużym ogniu rozgrzej olej. Podsmaż drobno posiekane cebule, czosnek, imbir oraz chili.


2. Gdy cebula się zeszkli wrzuć pokrojony w 5 centymetrowe kawałki mięso wołowe. Smaż, co jakiś czas mieszając aż mięso się zarumieni z każdej strony.


3. Wmieszaj cukier, goździki, anyż, cynamon oraz kardamon i wlej mleczko kokosowe oraz wodę. Dodaj pół łyżeczki soli.


4. Zagotuj wszystko i zmniejsz ogień na mały. Gotuj potrawkę pod przykryciem przez 1,5 godziny, co jakiś mieszając, aż mięso stanie się bardzo miękkie. Przed samym końcem dodaj pieprzu cytrynowego.


5. Zdejmij pokrywkę i odparuj wodę, tak, by pozostało bardzo mało sosu.


6. Dosól gulasz pod smak z zdejmij go z ognia. Podawaj z ryżem.



Nasi Goreng



Składniki:


· 250 g młodej kapusty


· 2 szalotki


· świeży imbir wielkości kciuka


· 4 ząbki czosnku


· 1 ostra papryczka chili


· ½ łyżeczki przyprawy curry


· 100 g filety makreli odsączone z oleju


· drobno starta skórka z 1 limonki


· 200 g ryżu jaśminowego


· 6 łyżek oleju rzepakowego


· 4 łyżki sosu sojowego


· łyżeczka brązowego cukru


· sól i pieprz



Wykonanie:


1. Na patelni na średnim ogniu podgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmaż kapustę oraz szalotkę pokrojone w drobne piórka. Dodaj soli oraz pieprzu i smaż, regularnie mieszając, aż kapusta stanie się miękka (dolej trochę wody jeśli będzie się przypalać). Wtedy przełóż ją do innego naczynia.


2. W moździerzu lub w mikserze utrzyj na pastę posiekane chili, czosnek, imbir, skórkę startą z limonki oraz makrelę.


3. W patelni po kapuście rozgrzej na średnim ogniu 4 łyżki oleju i podsmaż pastę. Gdy uwolni się aromat czosnku, chili oraz imbiru wrzuć ugotowany ryż.


4. Wlej sos sojowy oraz cukier rozpuszczony w odrobinie wody. Smaż ryż, często go mieszając aż wchłonie cały sos i zacznie się karmelizować.


5. Wrzuć kapustę, zamieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Podawaj nasi goreng z dodatkami takimi jak: jajka, blanszowane warzywa, ogórek, pomidory, cebula prażona, orzeszki ziemne.