Smaki świata
Ola i Robert odkrywają w tym odcinku smaki Indonezji, czyli krainy tysiąca wysp. Zobaczymy takie potrawy, jak nasi tumpeng, czyli danie ryżowe z dodatkiem warzyw i mięsa, czy rendang wołowy, czyli pikantne danie mięsne. Poznamy indonezyjski taniec, a o kuchni i kulturze Indonezji opowie pani Siti Nugraha Mauludiah - ambasador tego kraju w Polsce.
Rendang wołowy (Indonezja)
Składniki:
· 5 łyżek oleju rzepakowego
· 4 cebule
· 5 ząbków czosnku
· świeży imbir wielkości 2 kciuków
· 2 ostre papryczki chili
· 700 g mięsa wołowego do gulaszu, np. łopatka
· 1 łyżka cukru nierafinowanego
· 3 goździki
· 1 gwiazdka anyżu
· ½ łyżeczki mielonego cynamonu
· ½ łyżeczki mielonego kardamonu
· ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
· 400 ml mleczka kokosowego
· 250 ml wody
· 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
· sól
Wykonanie:
1. W garnku na dużym ogniu rozgrzej olej. Podsmaż drobno posiekane cebule, czosnek, imbir oraz chili.
2. Gdy cebula się zeszkli wrzuć pokrojony w 5 centymetrowe kawałki mięso wołowe. Smaż, co jakiś czas mieszając aż mięso się zarumieni z każdej strony.
3. Wmieszaj cukier, goździki, anyż, cynamon oraz kardamon i wlej mleczko kokosowe oraz wodę. Dodaj pół łyżeczki soli.
4. Zagotuj wszystko i zmniejsz ogień na mały. Gotuj potrawkę pod przykryciem przez 1,5 godziny, co jakiś mieszając, aż mięso stanie się bardzo miękkie. Przed samym końcem dodaj pieprzu cytrynowego.
5. Zdejmij pokrywkę i odparuj wodę, tak, by pozostało bardzo mało sosu.
6. Dosól gulasz pod smak z zdejmij go z ognia. Podawaj z ryżem.
Nasi Goreng
Składniki:
· 250 g młodej kapusty
· 2 szalotki
· świeży imbir wielkości kciuka
· 4 ząbki czosnku
· 1 ostra papryczka chili
· ½ łyżeczki przyprawy curry
· 100 g filety makreli odsączone z oleju
· drobno starta skórka z 1 limonki
· 200 g ryżu jaśminowego
· 6 łyżek oleju rzepakowego
· 4 łyżki sosu sojowego
· łyżeczka brązowego cukru
· sól i pieprz
Wykonanie:
1. Na patelni na średnim ogniu podgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmaż kapustę oraz szalotkę pokrojone w drobne piórka. Dodaj soli oraz pieprzu i smaż, regularnie mieszając, aż kapusta stanie się miękka (dolej trochę wody jeśli będzie się przypalać). Wtedy przełóż ją do innego naczynia.
2. W moździerzu lub w mikserze utrzyj na pastę posiekane chili, czosnek, imbir, skórkę startą z limonki oraz makrelę.
3. W patelni po kapuście rozgrzej na średnim ogniu 4 łyżki oleju i podsmaż pastę. Gdy uwolni się aromat czosnku, chili oraz imbiru wrzuć ugotowany ryż.
4. Wlej sos sojowy oraz cukier rozpuszczony w odrobinie wody. Smaż ryż, często go mieszając aż wchłonie cały sos i zacznie się karmelizować.
5. Wrzuć kapustę, zamieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Podawaj nasi goreng z dodatkami takimi jak: jajka, blanszowane warzywa, ogórek, pomidory, cebula prażona, orzeszki ziemne.