Smaki świata

Gulasz rybny - brudet


(porcje: 4)



Składniki:

⁃ 100 ml oliwy

⁃ 1 kg różnych ryb morskich (okoń, dorsz, dorada)

⁃ 3 cebule żółte

⁃ 4 ząbki czosnku

⁃ 1-2 liście laurowe

⁃ 4 dojrzałe pomidory

⁃ łyżka pasty pomidorowej

⁃ 150 ml wytrawnego białego wina

⁃ łyżka octu winnego

⁃ 1/3 łyżeczki cukru

⁃ mała natka pietruszki

⁃ sól i świeżo mielony pieprz



Wykonanie:

1. Ryby oczyścić i pokroić w równe, duże dzwonki. Posiekać cebulę i czosnek.

2. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę, a następnie dodać czosnek, pomidory, pastę pomidorową i liść laurowy. Gotować przez kilka minut.

3. Dodać ryby, cukier, ocet, wino oraz tyle wody, by zakryło ryby. Doprawić wszystko solą i pierzem pod gust.

4. Zagotować ryby, a potem gotować je na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu potrząsając garnkiem.

5. Posypać potrawkę posiekaną pietruszką i podawać je z polentą lub chlebem.



Pieczony placek z botwinką - soparnik


(porcje: 4-6)



Składniki:



na ciasto:

⁃ 500 g mąki pszennej

⁃ 2 łyżki oliwy + trochę na nasmarowanie ciasta

⁃ 270 ml cieplej wody

⁃ szczypta soli

na farsz:

⁃ 50 ml oliwy

⁃ 300 g liści i łodyg botwinki

⁃ 100 g liści zielonej cebulki

⁃ mała natka pietruszki

⁃ 3 ząbki czosnku

⁃ sól i świeżo mielony pieprz



Wykonanie:

1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C (grzanie góra-dół).

2. Wyrobić ciasto ze składników na ciasto. Zawinąć je w folię i pozostawić je odpoczęcia na kwadrans.

3. Pokroić botwinkę w cienkie paski, posiekać zieloną cebulkę, natkę pietruszki i czosnek. Przesmażyć wszystko na oliwie przez kilka minut, aż liście lekko zwiotczeją. Doprawić je solą i pieprzem pod gust.

4. Podzielić ciasto na 4 części i rozwałkować je na cienkie okrągłe placki.

5. 2 koła z ciasta ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Równomiernie nałożyć warzywa na 2 placki. Przykryć placki warstwą ciasta.

6. Zawinąć brzegi ciasta w obu plackach. Nasmarować je z góry oliwą. Nakłuć górę widelcem w kilku miejscach.

7. Piec placki przez ok. 20 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące.



Sałatka z ośmiornicą i ziemniaczkami


(porcje: 4-6)



Składniki:

⁃ 1 kg mrożonej surowej ośmiornicy

⁃ 250 g sałatkowych ziemniaków

⁃ 3 liście laurowe

⁃ łyżeczka całego pieprzu

⁃ 40 ml octu winnego

⁃ 80 ml oliwy

⁃ 200 g pomidorków koktajlowych

⁃ pół czerwonej cebuli

⁃ 2 ogórki gruntowe

⁃ 2 ząbki czosnku

⁃ natka pietruszki

⁃ sól i świeżo mielony pieprz



Wykonanie:

1. Rozmrożoną ośmiornicę, stłuc o blat lub przy pomocy wałka, by zmiękczyć jej mięśnie.

2. Ugotować ziemniaczki w osolonej wodzie do miękkości. Pokroić pomidory na połówki i/lub ćwiartki. Posiekać drobno cebulę, czosnek i natkę pietruszki.

3. W innym garnku zagotować wodę z liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i szczyptą soli. Włożyć ośmiornicę i gotować ją 12 minut. Odcedzić ją, pozostawić do ostudzeni na 5 minut i oczyścić ją ze skóry za pomocą ręcznika papierowego. Pokroić ośmiornice na mniejsze kawałki.

4. Pokroić ziemniaki na kawałki. Wymieszać ośmiornicę z warzywami. Dodać ocet, oliwę i doprawić sałatkę solą i pieprzem poda gust.