Smaki świata
Gulasz rybny - brudet
(porcje: 4)
Składniki:
⁃ 100 ml oliwy
⁃ 1 kg różnych ryb morskich (okoń, dorsz, dorada)
⁃ 3 cebule żółte
⁃ 4 ząbki czosnku
⁃ 1-2 liście laurowe
⁃ 4 dojrzałe pomidory
⁃ łyżka pasty pomidorowej
⁃ 150 ml wytrawnego białego wina
⁃ łyżka octu winnego
⁃ 1/3 łyżeczki cukru
⁃ mała natka pietruszki
⁃ sól i świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
1. Ryby oczyścić i pokroić w równe, duże dzwonki. Posiekać cebulę i czosnek.
2. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę, a następnie dodać czosnek, pomidory, pastę pomidorową i liść laurowy. Gotować przez kilka minut.
3. Dodać ryby, cukier, ocet, wino oraz tyle wody, by zakryło ryby. Doprawić wszystko solą i pierzem pod gust.
4. Zagotować ryby, a potem gotować je na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu potrząsając garnkiem.
5. Posypać potrawkę posiekaną pietruszką i podawać je z polentą lub chlebem.
Pieczony placek z botwinką - soparnik
(porcje: 4-6)
Składniki:
na ciasto:
⁃ 500 g mąki pszennej
⁃ 2 łyżki oliwy + trochę na nasmarowanie ciasta
⁃ 270 ml cieplej wody
⁃ szczypta soli
na farsz:
⁃ 50 ml oliwy
⁃ 300 g liści i łodyg botwinki
⁃ 100 g liści zielonej cebulki
⁃ mała natka pietruszki
⁃ 3 ząbki czosnku
⁃ sól i świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C (grzanie góra-dół).
2. Wyrobić ciasto ze składników na ciasto. Zawinąć je w folię i pozostawić je odpoczęcia na kwadrans.
3. Pokroić botwinkę w cienkie paski, posiekać zieloną cebulkę, natkę pietruszki i czosnek. Przesmażyć wszystko na oliwie przez kilka minut, aż liście lekko zwiotczeją. Doprawić je solą i pieprzem pod gust.
4. Podzielić ciasto na 4 części i rozwałkować je na cienkie okrągłe placki.
5. 2 koła z ciasta ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Równomiernie nałożyć warzywa na 2 placki. Przykryć placki warstwą ciasta.
6. Zawinąć brzegi ciasta w obu plackach. Nasmarować je z góry oliwą. Nakłuć górę widelcem w kilku miejscach.
7. Piec placki przez ok. 20 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące.
Sałatka z ośmiornicą i ziemniaczkami
(porcje: 4-6)
Składniki:
⁃ 1 kg mrożonej surowej ośmiornicy
⁃ 250 g sałatkowych ziemniaków
⁃ 3 liście laurowe
⁃ łyżeczka całego pieprzu
⁃ 40 ml octu winnego
⁃ 80 ml oliwy
⁃ 200 g pomidorków koktajlowych
⁃ pół czerwonej cebuli
⁃ 2 ogórki gruntowe
⁃ 2 ząbki czosnku
⁃ natka pietruszki
⁃ sól i świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
1. Rozmrożoną ośmiornicę, stłuc o blat lub przy pomocy wałka, by zmiękczyć jej mięśnie.
2. Ugotować ziemniaczki w osolonej wodzie do miękkości. Pokroić pomidory na połówki i/lub ćwiartki. Posiekać drobno cebulę, czosnek i natkę pietruszki.
3. W innym garnku zagotować wodę z liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i szczyptą soli. Włożyć ośmiornicę i gotować ją 12 minut. Odcedzić ją, pozostawić do ostudzeni na 5 minut i oczyścić ją ze skóry za pomocą ręcznika papierowego. Pokroić ośmiornice na mniejsze kawałki.
4. Pokroić ziemniaki na kawałki. Wymieszać ośmiornicę z warzywami. Dodać ocet, oliwę i doprawić sałatkę solą i pieprzem poda gust.