Smaki świata
Czeska zupa czosnkowa
(porcje: 4)
Składniki:
• 1 litr bulionu drobiowego
• 1 żółta cebula
• 8 ząbków czosnku
• 200 g żółtego sera
• 200 g szynki
• kilka kromek czerstwego chleba
• 6 łyżek oliwy
• 1 jajko na porcję
• 1 łyżeczka majeranku
• pęczek zielonej cebulki
• sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oliwie w dużym garnku na średnim ogniu. Gdy cebula zacznie się rumienić, dodać posiekane 4 ząbki czosnku. Lekko podsmażyć.
2. Podsmażoną cebulę i czosnek zalać gorącym bulionem. Zagotować. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięte pozostałe ząbki czosnku i łyżeczkę majeranku. Doprawić solą i pieprzem pod gust.
3. Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć grzanki – aż będą złote i chrupiące.
4. Szynkę pokroić w plasterki, ser utrzeć na tarce na grubych oczkach, zieloną cebulkę posiekać.
5. Do miski nałożyć porcję szynki i zielonej cebulki. Zalać gorącą zupą czosnkową, posypać serem.
6. Zupę czosnkową podawać z grzankami, z dodatkiem jajka, które opcjonalnie jest roztrzepane.
Czeski gulasz
(porcje: 3)
Składniki:
• 500 g pręgi wołowej lub wołowiny na gulasz
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• 2 żółte cebule
• 2 ząbki czosnku
• łyżka papryki słodkiej (opcjonalnie: pół łyżki papryki słodkiej i pół łyżki papryki wędzonej)
• 150 ml jasnego piwa
• pół łyżeczki kminku
• 2 ziela angielskie
• 1 liść laurowy
• łyżka mąki pszennej
• sól i świeżo mielony pieprz
• świeża natka pietruszki
Wykonanie:
1. Mięso pokroić w średnią kostkę, cebulę i czosnek posiekać.
2. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej na dużym ogniu. Wrzucić mięso i smażyć je do zarumienienia. Zmniejszyć ogień, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć, często mieszając.
3. Doprawić mięso przyprawami, zamieszać, a potem wlać piwo oraz szklankę wody. Gotować gulasz ok. 3 godziny na małym ogniu, aż mięso zmięknie (dolać wody jeśli będzie się przypadać).
4. Rozrobić mąkę w 100 ml wody i wlać do gulaszu, cały czas w nim mieszając. Zagotować gulasz i dostosować gęstość sosu do własnych preferencji. Doprawić danie solą i pieprzem pod gust. Posypać gulasz posiekaną pietruszką.
Knedliki
(porcje: ok. 2 sztuki knedli)
Składniki:
• 500 g mąki krupczatki + trochę do podsycania ciasta
• 2 duże jajka
• 300 ml mleka
• 20 g świeżych drożdży
• szczypta soli
• pół łyżki cukru białego
Wykonanie:
1. Ciepłe mleko wymieszać z cukrem, rozpuszczonym masłem i drożdżami.
2. Wyrobić ciasto z powstałą cieczą i resztą składników.
3. Elastyczne ciasto odłożyć do wyrośnięcia pod przykryciem w misce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4. Podzielić ciasto na 4 części i uformować z nich kształt bagietek.
5. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gotować knedle porcjami przez ok. 10 minut, w połowie gotowania przewrócić je na drugą stronę.
6. Gotowe knedle przeciąć nicią na plastry.