Smaki świata

Czeska zupa czosnkowa


(porcje: 4)



Składniki:

• 1 litr bulionu drobiowego

• 1 żółta cebula

• 8 ząbków czosnku

• 200 g żółtego sera

• 200 g szynki

• kilka kromek czerstwego chleba

• 6 łyżek oliwy

• 1 jajko na porcję

• 1 łyżeczka majeranku

• pęczek zielonej cebulki

• sól i pieprz



Przygotowanie:

1. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oliwie w dużym garnku na średnim ogniu. Gdy cebula zacznie się rumienić, dodać posiekane 4 ząbki czosnku. Lekko podsmażyć.

2. Podsmażoną cebulę i czosnek zalać gorącym bulionem. Zagotować. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięte pozostałe ząbki czosnku i łyżeczkę majeranku. Doprawić solą i pieprzem pod gust.

3. Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć grzanki – aż będą złote i chrupiące.

4. Szynkę pokroić w plasterki, ser utrzeć na tarce na grubych oczkach, zieloną cebulkę posiekać.

5. Do miski nałożyć porcję szynki i zielonej cebulki. Zalać gorącą zupą czosnkową, posypać serem.

6. Zupę czosnkową podawać z grzankami, z dodatkiem jajka, które opcjonalnie jest roztrzepane.





Czeski gulasz


(porcje: 3)



Składniki:

• 500 g pręgi wołowej lub wołowiny na gulasz

• 3 łyżki oleju rzepakowego

• 2 żółte cebule

• 2 ząbki czosnku

• łyżka papryki słodkiej (opcjonalnie: pół łyżki papryki słodkiej i pół łyżki papryki wędzonej)

• 150 ml jasnego piwa

• pół łyżeczki kminku

• 2 ziela angielskie

• 1 liść laurowy

• łyżka mąki pszennej

• sól i świeżo mielony pieprz

• świeża natka pietruszki




Wykonanie:

1. Mięso pokroić w średnią kostkę, cebulę i czosnek posiekać.

2. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej na dużym ogniu. Wrzucić mięso i smażyć je do zarumienienia. Zmniejszyć ogień, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć, często mieszając.

3. Doprawić mięso przyprawami, zamieszać, a potem wlać piwo oraz szklankę wody. Gotować gulasz ok. 3 godziny na małym ogniu, aż mięso zmięknie (dolać wody jeśli będzie się przypadać).

4. Rozrobić mąkę w 100 ml wody i wlać do gulaszu, cały czas w nim mieszając. Zagotować gulasz i dostosować gęstość sosu do własnych preferencji. Doprawić danie solą i pieprzem pod gust. Posypać gulasz posiekaną pietruszką.





Knedliki

(porcje: ok. 2 sztuki knedli)



Składniki:

• 500 g mąki krupczatki + trochę do podsycania ciasta

• 2 duże jajka

• 300 ml mleka

• 20 g świeżych drożdży

• szczypta soli

• pół łyżki cukru białego




Wykonanie:

1. Ciepłe mleko wymieszać z cukrem, rozpuszczonym masłem i drożdżami.

2. Wyrobić ciasto z powstałą cieczą i resztą składników.

3. Elastyczne ciasto odłożyć do wyrośnięcia pod przykryciem w misce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

4. Podzielić ciasto na 4 części i uformować z nich kształt bagietek.

5. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gotować knedle porcjami przez ok. 10 minut, w połowie gotowania przewrócić je na drugą stronę.

6. Gotowe knedle przeciąć nicią na plastry.