Smaki świata
Shepperd’s pie
(porcje: 6-8)
Składniki:
⁃ 500 g mięsa jagnięcego/ wołowego
⁃ 2 łyżki oleju rzepakowego
⁃ 1 marchewka
⁃ 80 g mrożonego groszku
⁃ 2 średnie cebule żółte
⁃ 2 ząbki czosnku
⁃ 2-3 łyżki pasty pomidorowej
⁃ 2 łyżki sosu worcestershire/ sojowego - opcjonalnie
⁃ 300 ml bulionu wołowego
⁃ kilka gałązek świeżego rozmarynu/ tymianku/ szałwii
⁃ 700 g ziemniaków
⁃ 80 g sera parmezan/ grana padano
⁃ pół szklanki mleka
⁃ 75 g masła
⁃ sól i świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
1. Marchewkę, cebulę i czosnek pokroić w małą kostkę. Ugotować obrane ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości.
2. Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Podsmaż cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać mięso i czosnek. Smażyć mięso do lekkiego zarumienienia.
3. Do mięsa dodać zioła marchewkę i groszek. Wmieszać pastę pomidorową w mięso. Smażyć wszystko 3 minuty, a następnie wlać bulion i sos worcestejrshire. Gotować masę, co jakiś czas
mieszając, aż odparuje ciecz, a mięso będzie miękkie. Doprawić wszystko solą i pieprzem od gust.
4. Ugotowane ziemniaki ubić na puree z masłem i mlekiem. Wymieszać je z parmezanem. Doprawić masę solą pod gust.
5. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C na funkcji grzania góra-dół. Na dół brytfanki ułożyć warstwę mięsa, a na nie nałożyć warstwę ziemniaków. Piec zapiekankę przez ok. 35-40 minut aż góra się zarumieni.
Zupa serowo-piwna
(porcje: 4)
Składniki:
⁃ 2 średnie cebule żółte
⁃ 80 g masła
⁃ 80 g mąki pszennej
⁃ 300 g sera cheddar w kostce
⁃ 250 ml piwa typu stout
⁃ 400 ml bulionu wołowego
⁃ 150 g wędzonego boczku
⁃ mały pęczek zielonej cebulki
Wykonanie:
1. Drobno posiekać cebulę. Boczek pokroić w cienkie małe plastry. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
2. Boczek usmażyć, aż stanie się chrupiący i rumiany.
3. W garnku na średnim ogniu rozpuścić masło. Usmażyć na maśle cebulę do jej zeszklenia.
4. Dodać mąkę i smażyć ją na maśle przez minutę.
5. Cały czas mieszając w garnku, wlać piwo i bulion. Zagotować zupę, a potem zmniejszyć ogień na mały. Zupa powinna lekko zgęstnieć.
6. Porcjami dodawać ser, cały czas mieszając.
7. Doprawić zupę pod gust solą i pieprzem posypać posiekaną zieloną cebulką i boczkiem. Podawać z pieczywem.
Chowder z wędzonym łososiem
(porcje: 4)
Składniki:
• 1 por
• 50 g masła
• 2 łyżeczki musztardy
• 4 duże ziemniaki
• 2 liście laurowe
• 2 ziela angielskie
• 1 litr bulionu jarzynowego
• 85 g kukurydzy
• 400 g wędzonego łososia
• mała natka pietruszki
• mały pęczek szczypiorku
• 100 ml śmietanki 30%
• sól i świeżo mielony pieprz
Wykonanie.
1. Pokroić białą część pora w drobne piórka. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.
2. W szerokim garnku, rozpuścić masło na średnim ogniu. Podsmażyć pora, aż lekko zmięknie.
3. Do garnka z porem wrzucić ziemniaki, ziele angielskie i kukurydzę. Dodać bulionu i musztardy. Gotować zupę pod przykryciem ok. 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
4. Wlać śmietankę do zupy, zamieszać. Opcjonalnie można 1/3 zupy zmiksować lub tłuczkiem do ziemniaków zgnieść warzywa w zupie, żeby była ona bardziej kremowa.
5. Do zupy dodać kawałki łososia, gotować 2 minuty i zdjąć garnek z ognia.
6. Doprawić zupę solą i pieprzem pod gust. Posypać ją posiekaną pietruszką i posiekanym szczypiorkiem.