Smaki świata

Łosoś Wellington (porcje: 6)



Składniki:

⁃ 2 płachty ciasta francuskiego

⁃ duży filet z łososia, ok. 800 g, bez skóry

⁃ 800 g pieczarek

⁃ 3 łyżki musztardy francuskiej

⁃ 250 g gęstej śmietany 22%

⁃ 2 szalotki

⁃ 2 łyżki oleju

⁃ 2 łyżki oliwy truflowej

⁃ małe jajko

⁃ sól i świeżo mielony pieprz

⁃ do podania: kawałki cytryny, natka pietruszki


Wykonanie:

1. Zetrzeć pieczarki na tarce o grubych oczkach.

2. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać olej i oliwę. Smażyć pieczarki, aż zmiękną i aż odparuje z patelni cała ciecz z pieczarek.

3. Pieczarki wymieszać ze śmietaną oraz musztardą, a następnie doprawić je solą i pieprzem pod gust.

4. Na płachtę ciasta francuskiego ułożyć warstwę pieczarek wielkości ryby. Na to ułożyć łososia i jego również wysmarować warstwą grzybów. Górę pokryć drugą warstwą ciasta francuskiego.

5. Zlepić brzegi ciasta ze sobą i odwrócić łososia na drugą stronę tak, by brzegi nalazły się na jego spodzie.

6. Na górze naciąć kratę nożem. Nasmarować roladę rozbełtanym w mleku jajem.

7. Piec łososia w 180 stopniach (termoobieg) przez 20-35 minut, do zarumienienia się ciasta.

8. Podawać rybę z kawałkami cytryny i warzywami.





Jedno wielkie yorkshire pudding

(porcje: 3-4)



Składniki


⁃ 4 duże jajka

⁃ 200 ml mleka

⁃ 140 g maki pszennej

⁃ 4 łyżki oleju rzepakowego

⁃ 4 płaty bekonu

⁃ 4 boczniaki lub garść innych grzybów

⁃ 1 szalotka

⁃ 4 pomidorki cherry i/lub inne sezonowe warzywa, np. szparagi

⁃ parę gałązek tymianku lub rozmarynu

⁃ sól i pieprz


Wykonanie:


1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (funkcja góra-dół). Wymieszać ze sobą mąkę, jajka i mleko. Doprawić ciasto szczyptą soli i pieprzu.

2. Na patelni z metalową rączką ułożyć kawałki bekonu, grzyby i warzywa. Polać je olejem. Włożyć patelnię do piekarnika na ok. 10 minut, aż bekon się zrumieni.

3. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 220 stopni. Wyjąć patelnię.

4. Do gorącej patelni wlać ciasto i wrzucić zioła. Z powrotem włożyć patelnię do piekarnika. Piec pudding przez ok. 15 minut, aż ciasto się zezłoci.

5. Podawać gorące. Doprawić solą i pieprzem pod gust.





Angielski trifle


(porcje: 6-8)



Składniki:


— na krem: —

⁃ 250 ml mleka


⁃ 250 ml śmietanki 30% lub mleka

⁃ 4 łyżki cukru waniliowego

⁃ 8 żółtek

⁃ 4 łyżki białego cukru

⁃ opcjonalnie: 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

— na bitą śmietanę: —

⁃ 300 ml śmietanki 30%

⁃ 100 g serka mascarpone

⁃ 2 łyżki cukru pudru

— reszta: —

⁃ ok. 20 szt biszkoptów

⁃ 100 ml ulubionego likieru owocowego

⁃ 500 g truskawek

⁃ 500 g malin

⁃ 500 g borówek


Wykonanie:


1. Najpierw zrobić krem. Utrzeć żółtka z cukrem na bladą masę. Zagotować mleko i śmietankę. Cienkim strumieniem wlać tę ciecz do żółtek, cały czas mieszając. Przelać miksturę do garnka i na małym ogniu gotować, cały czas mieszając mieszając, aż masa zgęstnieje. Można wmieszać skrobię zmiksowaną z odrobiną wody, aby jeszcze bardziej zagęścić krem. Zdjąć garnek z ognia i pozostawić masę do ostygnięcia.

2. Ubić na sztywno zimną śmietankę ze schłodzonym mascarpone i cukrem pudrem.

3. Na dnie szklanego naczynia ułożyć biszkopciki, polać je kremem, następnie wyłożyć warstwą owoców. Powtórzyć czynność kilka razy, aż wypełni się całe naczynie. Wierzch udekorować bitą śmietaną i świeżymi owocami.

4. Podawać schłodzone.