Smaki świata
Łosoś Wellington (porcje: 6)
Składniki:
⁃ 2 płachty ciasta francuskiego
⁃ duży filet z łososia, ok. 800 g, bez skóry
⁃ 800 g pieczarek
⁃ 3 łyżki musztardy francuskiej
⁃ 250 g gęstej śmietany 22%
⁃ 2 szalotki
⁃ 2 łyżki oleju
⁃ 2 łyżki oliwy truflowej
⁃ małe jajko
⁃ sól i świeżo mielony pieprz
⁃ do podania: kawałki cytryny, natka pietruszki
Wykonanie:
1. Zetrzeć pieczarki na tarce o grubych oczkach.
2. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać olej i oliwę. Smażyć pieczarki, aż zmiękną i aż odparuje z patelni cała ciecz z pieczarek.
3. Pieczarki wymieszać ze śmietaną oraz musztardą, a następnie doprawić je solą i pieprzem pod gust.
4. Na płachtę ciasta francuskiego ułożyć warstwę pieczarek wielkości ryby. Na to ułożyć łososia i jego również wysmarować warstwą grzybów. Górę pokryć drugą warstwą ciasta francuskiego.
5. Zlepić brzegi ciasta ze sobą i odwrócić łososia na drugą stronę tak, by brzegi nalazły się na jego spodzie.
6. Na górze naciąć kratę nożem. Nasmarować roladę rozbełtanym w mleku jajem.
7. Piec łososia w 180 stopniach (termoobieg) przez 20-35 minut, do zarumienienia się ciasta.
8. Podawać rybę z kawałkami cytryny i warzywami.
Jedno wielkie yorkshire pudding
(porcje: 3-4)
Składniki
⁃ 4 duże jajka
⁃ 200 ml mleka
⁃ 140 g maki pszennej
⁃ 4 łyżki oleju rzepakowego
⁃ 4 płaty bekonu
⁃ 4 boczniaki lub garść innych grzybów
⁃ 1 szalotka
⁃ 4 pomidorki cherry i/lub inne sezonowe warzywa, np. szparagi
⁃ parę gałązek tymianku lub rozmarynu
⁃ sól i pieprz
Wykonanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (funkcja góra-dół). Wymieszać ze sobą mąkę, jajka i mleko. Doprawić ciasto szczyptą soli i pieprzu.
2. Na patelni z metalową rączką ułożyć kawałki bekonu, grzyby i warzywa. Polać je olejem. Włożyć patelnię do piekarnika na ok. 10 minut, aż bekon się zrumieni.
3. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 220 stopni. Wyjąć patelnię.
4. Do gorącej patelni wlać ciasto i wrzucić zioła. Z powrotem włożyć patelnię do piekarnika. Piec pudding przez ok. 15 minut, aż ciasto się zezłoci.
5. Podawać gorące. Doprawić solą i pieprzem pod gust.
Angielski trifle
(porcje: 6-8)
Składniki:
— na krem: —
⁃ 250 ml mleka
⁃ 250 ml śmietanki 30% lub mleka
⁃ 4 łyżki cukru waniliowego
⁃ 8 żółtek
⁃ 4 łyżki białego cukru
⁃ opcjonalnie: 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
— na bitą śmietanę: —
⁃ 300 ml śmietanki 30%
⁃ 100 g serka mascarpone
⁃ 2 łyżki cukru pudru
— reszta: —
⁃ ok. 20 szt biszkoptów
⁃ 100 ml ulubionego likieru owocowego
⁃ 500 g truskawek
⁃ 500 g malin
⁃ 500 g borówek
Wykonanie:
1. Najpierw zrobić krem. Utrzeć żółtka z cukrem na bladą masę. Zagotować mleko i śmietankę. Cienkim strumieniem wlać tę ciecz do żółtek, cały czas mieszając. Przelać miksturę do garnka i na małym ogniu gotować, cały czas mieszając mieszając, aż masa zgęstnieje. Można wmieszać skrobię zmiksowaną z odrobiną wody, aby jeszcze bardziej zagęścić krem. Zdjąć garnek z ognia i pozostawić masę do ostygnięcia.
2. Ubić na sztywno zimną śmietankę ze schłodzonym mascarpone i cukrem pudrem.
3. Na dnie szklanego naczynia ułożyć biszkopciki, polać je kremem, następnie wyłożyć warstwą owoców. Powtórzyć czynność kilka razy, aż wypełni się całe naczynie. Wierzch udekorować bitą śmietaną i świeżymi owocami.
4. Podawać schłodzone.