Smaki świata
Błyskawiczny makaron z fetą i pomidorami (porcje: 2)
Składniki:
– 400 g makaronu penne lub innego ulubionego
– 1 kostka sera feta (ok. 250 g)
– 1 łyżka suszonego oregano
– 8 ząbków czosnku
– 700 g pomidorków koktajlowych
– opcjonalnie: 1/2 łyżeczki płatków chili
– opcjonalnie: 2 gałązki świeżego rozmarynu
– 4 łyżki oliwy
- sól i świeżo mielony pieprz, pod gust
Wykonanie:
1. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pomidorki, rozgniecione ząbki czosnku i kostkę fety. Skroplić wszystko obficie oliwą oraz posypać ziołami, pieprzem i płatkami chilli.
2. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
3. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron na al dente.
4. Z piekarnika wyjąc fetę z pomidorkami, ząbki czosnku wycisnąć z łupinek, będą miękkie i delikatne. Dodać dwie łyżki wody z gotowania makaronu, a następnie widelcem wszystko rozdrobnić i zamieszać.
5. Do fety i pomidorków dodać odcedzony makaron, zamieszać i ewentualnie doprawić pieprzem i solą.
Mussaka (porcje: 6)
Składniki:
— na sos beszamelowy: —
⁃ 500 ml mleka
⁃ 30 g masła
⁃ 30 g mąki pszennej
⁃ 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
— reszta: —
⁃ 700 g mielonego mięsa jagnięcego/ cielęcego/ wołowego
⁃ 2 średnie bakłażany
⁃ 2 średnie cukinie
⁃ 400 g ugotowanych i obranych ziemniaków sałatkowych
⁃ 500 ml przecieru pomidorowego
⁃ 2 łyżki koncentratu pomidorowego
⁃ 1 cebula
⁃ 1 ząbek czosnku
⁃ 1,5 łyżeczki suszonego oregano
⁃ 1/3 łyżeczki cynamonu
⁃ 150 ml czerwonego wina
⁃ oliwa do smażenia
Wykonanie:
1. Bakłażana pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na 15 minut. Następnie umyć je i odsączyć na ręczniku papierowym.
2. Cukinię pokroić w plastry. Plastry bakłażana i cukinii zgrillować/ podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy.
3. Czosnek, cebulę posiekać i przysmażyć na oliwie na dużej patelni lub w garnku na dużym ogniu. Dodać mięso. Smażyć do jego zarumienienia, a potem dodać koncentrat. Dokładnie zamieszać, a następnie wlać wino i przecier. Na koniec doprawić wszystko solą, pieprzem, oregano i cynamonem.
4. Mięso dusić na małym ogniu przez około 40 minut, aż zmięknie.
5. Aby zrobić beszamel: masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Dodać mąkę, smażyć ją przez chwilę. Wąskim strumieniem wlać mleko, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje do konsystencji gęstej śmietany.
6. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwy: ziemniaków, bakłażana, cukinii, sosu mięsnego. Zapiekankę zakończyć bakłażanami i beszamelem.
7. Danie piec przez ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni (grzanie góra-dół), aż się góra zrumieni.
Sos tzatziki
Składniki:
• 200 g jogurtu typu greckiego 10%
• 150 g ogórków gruntowych
• 1-3 ząbki czosnku
• 1 łyżka oliwy
• sól i świeżo mielony pieprz
• opcjonalnie: świeże zioła, np. koperek, mięta, pietruszka, oregano
Wykonanie:
1. Obrać ogórki i usunąć z nich gniazda nasienne. Zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Opcjonalnie wycisnąć z nich wodę.
2. Zetrzeć czosnek na tarce o małych oczkach.
3. Wymieszać czosnek, ogórki, jogurt, oliwę oraz opcjonalnie drobno posiekane zioła. Doprawić sos solą i pieprzem pod gust.
Cytrusowe ciasto ravani (porcje: 10 - 12)
Składniki:
— na biszkopt: —
⁃ 140 g mąki pszennej
⁃ 180 g kaszy mannej
⁃ 1 łyżka proszku do pieczenia
⁃ 110 g masła
⁃ 200 g cukru
⁃ 3 duże jajka
⁃ łyżeczka cukru waniliowymi
⁃ 230 ml mleka
⁃ 1 cytryna
⁃ szczypta soli
— na syrop: —
⁃ 400 ml wody
⁃ 200 g cukru
⁃ 1 pomarańcza
⁃ 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C na funkcji góra dół. Wyłożyć spód dużej formy do pieczenia papierem do pieczenia, nasmaruj formę masłem i oprócz mąką.
2. Zetrzeć skórkę z wyparzonej cytryny na tarce o drobnych oczkach. Oddzielić żółtka jajek od białek.
3. Utrzeć żółtka z masłem, skórką cytryny, cukrem, proszkiem do pieczenia, kaszą i mąką.
4. Ubić białka jajek ze szczyptą soli lub łyżeczką soku z cytryny na sztywną pianę.
5. Porcjami, delikatnie wymieszać białka z ciastem.
6. Przełożyć ciasto do formy. Piec je przez ok. 45 minut, do suchego patyka.
7. W międzyczasie zrobić syrop. Gotować wodę ze skórką pomarańczy i sokiem z cytryny przez 15 minut.
8. Ostygłe ciasto skroplić syropem i oprószyć cukrem pudrem.