Smaki świata

Błyskawiczny makaron z fetą i pomidorami (porcje: 2)


Składniki:

– 400 g makaronu penne lub innego ulubionego

– 1 kostka sera feta (ok. 250 g)

– 1 łyżka suszonego oregano

– 8 ząbków czosnku

– 700 g pomidorków koktajlowych

– opcjonalnie: 1/2 łyżeczki płatków chili

– opcjonalnie: 2 gałązki świeżego rozmarynu

– 4 łyżki oliwy

- sól i świeżo mielony pieprz, pod gust




Wykonanie:


1. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pomidorki, rozgniecione ząbki czosnku i kostkę fety. Skroplić wszystko obficie oliwą oraz posypać ziołami, pieprzem i płatkami chilli.

2. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.

3. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron na al dente.

4. Z piekarnika wyjąc fetę z pomidorkami, ząbki czosnku wycisnąć z łupinek, będą miękkie i delikatne. Dodać dwie łyżki wody z gotowania makaronu, a następnie widelcem wszystko rozdrobnić i zamieszać.

5. Do fety i pomidorków dodać odcedzony makaron, zamieszać i ewentualnie doprawić pieprzem i solą.



Mussaka (porcje: 6)



Składniki:


— na sos beszamelowy: —

⁃ 500 ml mleka

⁃ 30 g masła

⁃ 30 g mąki pszennej

⁃ 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

— reszta: —

⁃ 700 g mielonego mięsa jagnięcego/ cielęcego/ wołowego

⁃ 2 średnie bakłażany

⁃ 2 średnie cukinie

⁃ 400 g ugotowanych i obranych ziemniaków sałatkowych

⁃ 500 ml przecieru pomidorowego

⁃ 2 łyżki koncentratu pomidorowego

⁃ 1 cebula

⁃ 1 ząbek czosnku

⁃ 1,5 łyżeczki suszonego oregano

⁃ 1/3 łyżeczki cynamonu

⁃ 150 ml czerwonego wina

⁃ oliwa do smażenia




Wykonanie:

1. Bakłażana pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na 15 minut. Następnie umyć je i odsączyć na ręczniku papierowym.

2. Cukinię pokroić w plastry. Plastry bakłażana i cukinii zgrillować/ podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy.

3. Czosnek, cebulę posiekać i przysmażyć na oliwie na dużej patelni lub w garnku na dużym ogniu. Dodać mięso. Smażyć do jego zarumienienia, a potem dodać koncentrat. Dokładnie zamieszać, a następnie wlać wino i przecier. Na koniec doprawić wszystko solą, pieprzem, oregano i cynamonem.

4. Mięso dusić na małym ogniu przez około 40 minut, aż zmięknie.

5. Aby zrobić beszamel: masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Dodać mąkę, smażyć ją przez chwilę. Wąskim strumieniem wlać mleko, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje do konsystencji gęstej śmietany.

6. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwy: ziemniaków, bakłażana, cukinii, sosu mięsnego. Zapiekankę zakończyć bakłażanami i beszamelem.

7. Danie piec przez ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni (grzanie góra-dół), aż się góra zrumieni.



Sos tzatziki



Składniki:

• 200 g jogurtu typu greckiego 10%

• 150 g ogórków gruntowych

• 1-3 ząbki czosnku

• 1 łyżka oliwy

• sól i świeżo mielony pieprz

• opcjonalnie: świeże zioła, np. koperek, mięta, pietruszka, oregano



Wykonanie:

1. Obrać ogórki i usunąć z nich gniazda nasienne. Zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Opcjonalnie wycisnąć z nich wodę.

2. Zetrzeć czosnek na tarce o małych oczkach.

3. Wymieszać czosnek, ogórki, jogurt, oliwę oraz opcjonalnie drobno posiekane zioła. Doprawić sos solą i pieprzem pod gust.




Cytrusowe ciasto ravani (porcje: 10 - 12)



Składniki:


— na biszkopt: —


⁃ 140 g mąki pszennej


⁃ 180 g kaszy mannej


⁃ 1 łyżka proszku do pieczenia


⁃ 110 g masła


⁃ 200 g cukru


⁃ 3 duże jajka


⁃ łyżeczka cukru waniliowymi


⁃ 230 ml mleka


⁃ 1 cytryna


⁃ szczypta soli


— na syrop: —


⁃ 400 ml wody


⁃ 200 g cukru


⁃ 1 pomarańcza


⁃ 1 łyżeczka soku z cytryny



Wykonanie:

1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C na funkcji góra dół. Wyłożyć spód dużej formy do pieczenia papierem do pieczenia, nasmaruj formę masłem i oprócz mąką.

2. Zetrzeć skórkę z wyparzonej cytryny na tarce o drobnych oczkach. Oddzielić żółtka jajek od białek.

3. Utrzeć żółtka z masłem, skórką cytryny, cukrem, proszkiem do pieczenia, kaszą i mąką.


4. Ubić białka jajek ze szczyptą soli lub łyżeczką soku z cytryny na sztywną pianę.

5. Porcjami, delikatnie wymieszać białka z ciastem.

6. Przełożyć ciasto do formy. Piec je przez ok. 45 minut, do suchego patyka.

7. W międzyczasie zrobić syrop. Gotować wodę ze skórką pomarańczy i sokiem z cytryny przez 15 minut.

8. Ostygłe ciasto skroplić syropem i oprószyć cukrem pudrem.