Smaki świata
Tematem odcinka jest kuchnia meksykańska i kucharze, którzy serwują ją nad Wisłą. Przedstawiamy: Łukasza Grudzińskiego, właściciela food trucka, którego smaki polecają sami Meksykanie. Łukasz wychował się i mieszkał w Meksyku przez ponad 20 lat. Isabelle Banderas, to Meksykanka mieszkająca w naszym kraju od 12 lat. Prowadzi restaurację, w której na bazie oryginalnych i lokalnych produktów przygotowuje potrawy znane z Meksyku. A na meksykańską fiestę zaprasza Carlos Martinez Anaya, mieszkający w Polsce ponad 20 lat, restaurator i lider zespołu Mariachi.
Churrosy z cynamonem (Meksyk)
Składniki:
-- churrosy --
• 30g masła
• szczypta soli
• 2 łyżki cukru
• łyżeczka cukru waniliowego
• 200 g mąki pszennej
• 2 jajka
• 250 ml mleka
• olej rzepakowy (tyle, by starczyło na głębokie smażenie)
-- sos czekoladowy –
• 200 ml śmietanki 30%
• 100 g czekolady ciemnej deserowej
• łyżeczka masła
• opcjonalnie: szczypta mielonego cynamonu, chili, łyżka rumu
-- dodatki –
• parę łyżek dżemu malinowego
• drobny biały cukier
• łyżeczka mielonego cynamonu
Wykonanie:
1. W garnku na średnim ogniu zagotuj mleko z solą, cukrem i masłem, aż masło i przyprawy się rozpuszczą.
2. Zmniejsz ogień, wsyp całą mąkę i szybko wymieszaj drewnianą łyżką. Gotuj dalej, energicznie mieszając, aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od garnka.
3. Do lekko wystygłego ciasta wmiksuj jedno jajko. Następnie wmieszaj drugie jajko. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (o średnicy ok. 1 cm) w kształcie zamkniętej gwiazdki.
4. Rozgrzej olej w garnku (ciasto powinno skwierczeć po włożeniu do dobrze nagrzanego oleju) i zmniejsz ogień na mały. Wyciśnij ok. 8 - 10 cm kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczu. Końce odetnij nożyczkami lub nożem. Churrosy smaż z dwóch stron na złoto. Usmażone ułóż na ręcznikach papierowych, aby odciekły z tłuszczu, a następnie obtocz je w drobnym cukrze z cynamonem.
5. Aby zrobić sos czekoladowy, zagotuj śmietankę i rozpuść w niej czekoladę, później dodaj i rozpuść masło.
6. Podawaj churrosy z sosem czekoladowym oraz dżemem.
Papryki faszerowane (Meksyk)
SKŁADNIKI: • 2 łyżki oleju rzepakowego
• 4 duże sztuki zielonej papryki, najlepiej podłużnej
• 200 g kaszy pęczak
• 100 g kabanosów wieprzowych pikantnych
• 250 ml soku pomarańczowego
• 4 łyżeczki białego sezamu
• sól i czarnie pieprz
• 120 g sera bryndza
• garść świeżej kolendry
-- SOS MOLE --
• 4 łyżki oleju rzepakowego
• 4 liście laurowe
• 3 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej
• 2 łyżeczki mielonego chili
• ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
• ½ łyżeczki ziaren kolendry
• ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
• ½ łyżeczki suszonego oregano
• ½ łyżeczki suszonego tymianku
• 1 cebula żółta
• 4 ząbki czosnku
• 100 g rodzynek
• 400 g pomidorów
• 300 ml bulionu drobiowego
• 50 g gorzkiej czekolady, min. 80
• 4 łyżki gładkiego masła orzechowego
• sól i czarny pieprz
Wykonanie:
1) Papryki opal nad ogniem, aż skóra zrobi się czarna (lub upiecz przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni na funkcji grill / grzanie górne, przewracając je na druga stronę po upływie połowy czasu). Gorące papryki zawiń w folię aluminiową.
2) W garnku na średnim ogniu rozgrzej 4 łyżki oleju. Wsyp suche przyprawy i zamieszaj. Gdy uwolni się ich aromat, dodaj do garnka pokrojone w kostkę pomidory, cebulę i czosnek. Wszystko podsmażaj przez 5 minut, regularnie mieszając.
3) Do garnka dodaj rodzynki oraz wlej bulion, zagotuj i zmniejsz ogień na mały. Gotuj, mieszając co jakiś czas, aż wszystko zmięknie, zawartość garnka stanie się gęsta. Wtedy zdejmij go z ognia i zmiksuj na gładka masę.
4) Wstaw zmiksowany sos na mały ogień, dodaj masło orzechowe oraz czekoladę. Wszystko wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem oraz ewentualnie dodaj chili, jeśli lubisz pikantność.
5) Rozgrzej na patelni na średnim ogniu 2 łyżki oleju. Wsyp pokrojone w drobną kostkę kabanosy. Podsmaż je, aż będą zrumienione, wtedy wsyp ugotowaną al dente kaszę pęczak. Wymieszaj i zalej wszystko sokiem z pomarańczy. Gotuj co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie cały sok. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij z ognia.
6) Obierz papryki ze skórki, usuń z nich gniazda nasienne i opłucz w ciepłej wodzie. Nafaszeruj papryki kaszą.
7) Na talerze nałóż sos, posyp go wyprażonym na suchej patelni sezamem i ułóż na nim papryki. Papryki posyp pokruszonym serem bryndza oraz świeżą kolendrą.