Smaki świata
Wegetariański paprykarz węgierski
(porcje: 4)
Składniki:
· 3 łyżki oliwy
· 1,5 łyżki papryki słodkiej
· 1 duża cebula żółta
· 3 papryki słodkie
· 2 puszki ciecierzycy konserwowej
· 150 ml przecieru pomidorowego
· 150 ml białego wina
· 100 ml wody
· 150 g śmietany 18% lub jogurtu greckiego
· 2 łyżki mąki pszennej
· sól i świeżo mielony pieprz
· natka świeżej pietruszki
· do podania: makaron, kluski lane, kasza itp.
Wykonanie:
1. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Dodaj papryki mielonej i cebuli. Smaż do zeszklenia się cebuli.
2. Dodaj pokrojone w kostkę papryki. Smaż, aż stanie się miękka.
3. Wlej wino, zamieszaj i dodaj ciecierzycy.
4. Wlej wodę i gotuj potrawkę, aż ciecierzyca lekko zmięknie.
5. W misce wymieszaj jogurt z paroma łyżkami sosu z patelni oraz mąką. Zmniejsz ogień na mały i wlej zawartość miski do patelni. Gotuj, mieszając co jakiś czas, aż sos się zagęści.
6. Dopraw wszystko solą i pieprzem pod gust. Podawaj potrawkę z kluskami lanymi i posypane posiekaną natką pietruszki.
Naleśniki Hortobagy
(4 porcje)
Składniki:
· 1 łyżka smalcu
· 8 naleśników francuskich
· 500 g cielęciny na gulasz
· 1 duża cebula
· 1 duży pomidor
· 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
· ½ łyżeczki ostrej papryki mielonej
· 1-2 łyżki pasty paprykowej w tubce (opcjonalnie)
· 300ml śmietany lub 18%
· 2 łyżeczki mąki pszennej
· sól i świeżo mielony pieprz
· świeża natka pietruszki
Wykonanie:
1. Mięso pokroić w kostkę. Cebulę posiekać.
2. Na patelni rozgrzać smalec i wrzucić mięso. Gdy mięso się zarumieni dodać cebulę.
3. Gdy cebula się zeszkli, zdjąć patelnię z ognia i wsypać słodką i ostrą paprykę mieloną. Wymieszać, postawić na ogniu i wlać 150ml wody.
4. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
5. Pomidora pokroić w małą kostkę. Dodać pomidor do mięsa i gotować 15 minut.
6. Mięso wyjąć łyżką cedzakową, posiekać i wrzucić z powrotem na patelnię. Wlać połowę sosu z duszenia oraz 2 łyżki śmietany. Doprowadzić do wrzenia i dusić, mieszając, 10 minut na wolnym ogniu.
7. Na każdego naleśnika nałożyć porcję mięsa i zwinąć.
8. Przygotować sos: śmietanę wymieszać z mąką, dolać resztę sosu z duszenia mięsa i mieszając, gotować kilka minut na małym ogniu. Przetrzeć przez sitko. Dodać pastę paprykową i doprawić solą i pieprzem.
9. Naleśniki polać sosem i posypać posiekaną pietruszką.
Węgierska zupa gulaszowa
(porcje: 5-6)
Składniki:
· 500 g mięsa wołowego na gulasz
· 2 łyżki smalcu
· 2 duże cebule żółte
· 3 słodkie papryki
· 1 duży pomidor
· 4 ząbki czosnku
· 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
· 1/2 łyżeczka kminku rzymskiego mielonego
· 1/2 łyżeczki papryki ostrej
· 1 liść laurowe
· 150 ml wina czerwonego
· 1,5 l bulionu mięsnego/ warzywnego wody
· 3 duże ziemniaki
· sól i świeżo mielony pieprz
· do podania: śmietana i świeża natka pietruszki
Wykonanie:
1. Mięso i papryki pokroić na niewielkie kawałki, cebule pokroić w piórka i czosnek posiekać. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Opcjonalnie obrać pomidor i pokroić go w drobną kostkę.
2. W dużym garnku, rozpuścić smalec i podsmażyć na nim mięso. Gdy mięso się zarumieni, przełożyć go do innego naczynia.
3. W tym samym garnku podsmażyć cebulę i papryki mielone. Gdy cebula się zeszkli, dodać papryki.
4. Jak papryki zmiękną, dodać mięso i wlać wino. Zamieszać, a następnie dodać ziemniaków, resztę przypraw i wlać bulion.
5. Zagotować zupę, a potem gotować pod przykryciem aż wszystkie składniki zmiękną.
6. Doprawić zupę solą i pieprzem pod gust. Zupę podawać z kleksem śmietany i z posiekaną natką pietruszki.