Smaki świata

Wegetariański paprykarz węgierski

(porcje: 4)


Składniki:

· 3 łyżki oliwy

· 1,5 łyżki papryki słodkiej

· 1 duża cebula żółta

· 3 papryki słodkie

· 2 puszki ciecierzycy konserwowej

· 150 ml przecieru pomidorowego

· 150 ml białego wina

· 100 ml wody

· 150 g śmietany 18% lub jogurtu greckiego

· 2 łyżki mąki pszennej

· sól i świeżo mielony pieprz

· natka świeżej pietruszki

· do podania: makaron, kluski lane, kasza itp.


Wykonanie:

1. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Dodaj papryki mielonej i cebuli. Smaż do zeszklenia się cebuli.

2. Dodaj pokrojone w kostkę papryki. Smaż, aż stanie się miękka.

3. Wlej wino, zamieszaj i dodaj ciecierzycy.

4. Wlej wodę i gotuj potrawkę, aż ciecierzyca lekko zmięknie.

5. W misce wymieszaj jogurt z paroma łyżkami sosu z patelni oraz mąką. Zmniejsz ogień na mały i wlej zawartość miski do patelni. Gotuj, mieszając co jakiś czas, aż sos się zagęści.

6. Dopraw wszystko solą i pieprzem pod gust. Podawaj potrawkę z kluskami lanymi i posypane posiekaną natką pietruszki.



Naleśniki Hortobagy

(4 porcje)


Składniki:

· 1 łyżka smalcu

· 8 naleśników francuskich

· 500 g cielęciny na gulasz

· 1 duża cebula

· 1 duży pomidor

· 1 łyżka słodkiej papryki mielonej

· ½ łyżeczki ostrej papryki mielonej

· 1-2 łyżki pasty paprykowej w tubce (opcjonalnie)

· 300ml śmietany lub 18%

· 2 łyżeczki mąki pszennej

· sól i świeżo mielony pieprz

· świeża natka pietruszki


Wykonanie:

1. Mięso pokroić w kostkę. Cebulę posiekać.

2. Na patelni rozgrzać smalec i wrzucić mięso. Gdy mięso się zarumieni dodać cebulę.

3. Gdy cebula się zeszkli, zdjąć patelnię z ognia i wsypać słodką i ostrą paprykę mieloną. Wymieszać, postawić na ogniu i wlać 150ml wody.

4. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

5. Pomidora pokroić w małą kostkę. Dodać pomidor do mięsa i gotować 15 minut.

6. Mięso wyjąć łyżką cedzakową, posiekać i wrzucić z powrotem na patelnię. Wlać połowę sosu z duszenia oraz 2 łyżki śmietany. Doprowadzić do wrzenia i dusić, mieszając, 10 minut na wolnym ogniu.

7. Na każdego naleśnika nałożyć porcję mięsa i zwinąć.

8. Przygotować sos: śmietanę wymieszać z mąką, dolać resztę sosu z duszenia mięsa i mieszając, gotować kilka minut na małym ogniu. Przetrzeć przez sitko. Dodać pastę paprykową i doprawić solą i pieprzem.

9. Naleśniki polać sosem i posypać posiekaną pietruszką.



Węgierska zupa gulaszowa

(porcje: 5-6)


Składniki:

· 500 g mięsa wołowego na gulasz

· 2 łyżki smalcu

· 2 duże cebule żółte

· 3 słodkie papryki

· 1 duży pomidor

· 4 ząbki czosnku

· 1 łyżka papryki słodkiej mielonej

· 1/2 łyżeczka kminku rzymskiego mielonego

· 1/2 łyżeczki papryki ostrej

· 1 liść laurowe

· 150 ml wina czerwonego

· 1,5 l bulionu mięsnego/ warzywnego wody

· 3 duże ziemniaki

· sól i świeżo mielony pieprz

· do podania: śmietana i świeża natka pietruszki


Wykonanie:

1. Mięso i papryki pokroić na niewielkie kawałki, cebule pokroić w piórka i czosnek posiekać. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Opcjonalnie obrać pomidor i pokroić go w drobną kostkę.

2. W dużym garnku, rozpuścić smalec i podsmażyć na nim mięso. Gdy mięso się zarumieni, przełożyć go do innego naczynia.

3. W tym samym garnku podsmażyć cebulę i papryki mielone. Gdy cebula się zeszkli, dodać papryki.

4. Jak papryki zmiękną, dodać mięso i wlać wino. Zamieszać, a następnie dodać ziemniaków, resztę przypraw i wlać bulion.

5. Zagotować zupę, a potem gotować pod przykryciem aż wszystkie składniki zmiękną.

6. Doprawić zupę solą i pieprzem pod gust. Zupę podawać z kleksem śmietany i z posiekaną natką pietruszki.