Smaki świata
Syrniki z rodzynkami w herbacie
(porcji: 3-4)
Składniki:
· 500 g twarogu w kostce
· 100 g kaszy manny
· 3 łyżki cukru
· 1 łyżka cukru waniliowego
· 2 jajka
· trochę mąki pszennej
· masło klarowane lub olej rzepakowy
Wykonanie:
1. W misce wymieszać ze sobą cukier, kaszę, rozdrobniony ser i jajka.
2. Uformować okrągły placuszek, spłaszczyć w dłoniach i oprószyć je z zewnątrz mąką. Postąpić tak z resztą ciasta.
3. Na patelni, na małym ogniu, rozgrzać masło. Smażyć placki na złoto z obu stron.
4. Aby zrobić rodzynki w herbacie, zanurzyć rodzynki w gorącej herbacie na kilka godzin lub gotować je w herbacie do spęcznienia.
5. Syrniki podawać z rodzynkami, owocami i śmietaną.
_______
Solanka
(porcji 6-8)
Składniki:
· 200 g kiełbasy, np. myśliwskiej
· 130 g wędzonego boczku
· 1 duża żółta cebula
· 2 duże marchewki
· 1 pietruszka
· ½ główki dużego selera
· por (tylko jasna część)
· 6 kiszonych ogórków + opcjonalnie trochę wody z ogórków
· 200 g koncentratu pomidorowego
· 100 g czarnych oliwek
· 2 ząbki czosnku
· 1 łyżka kaparów
· 5 zieli angielskich
· 4 liści laurowych
· sól i pieprz
· ok. 1,5 l wody
· do podania: 1 cytryna, natka koperku lub pietruszki i śmietana 18%
Wykonanie:
1. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki, zaś boczek w cienkie paski. Wrzucić je do dużego garnka i smażyć kilka minut aż tłuszcz się wytopi.
2. Dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć, aż się zeszkli.
3. Do garnka wrzucić obrane i pokrojone drobno: marchewkę, pietruszkę, pora i selera. Smażyć je do miękkości.
4. Wrzucić oliwki, kapary i posiekane w plasterki ogórki oraz czosnek. Dodać koncentrat pomidorowy. Zamieszać i dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
5. Zalać wszystko wodą, zwiększyć ogień, zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu, aż jarzyny zmiękną.
6. Doprawić zupę solą i pieprzem pod gust i opcjonalnie dolać zalewę po ogórkach wg upodobań.
7. Podawać zupę z posiekanym koperkiem, łyżka śmietany i płatem cytryny.
_______
Bliny gryczane z łososiem
(porcji: 3-4)
Składniki:
· 200 g mąki gryczanej
· 250 ml mleka
· 15 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suszonych
· 1 średnie jajko
· 1 łyżka cukru
· olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
· 200 g śmietany 18%
· kilka plastrów łososia wędzonego na zimno
· natka koperku
· sól i świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
1. W dużej misie wymieszać ze sobą mąkę, mleko, jajko, szczyptę cukru i drożdże.
2. Zakryć misę folią spożywczą i odstawić ją w ciepłe miejsce na ok. 2h, aby ciasto mogło urosnąć i podwoić swoją objętość.
3. Na rozgrzanej patelni teflonowej rozgrzać trochę masła/ oleju. Nakładać ciasto łyżką, tworząc małe placki. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
4. Zaraz podawać ze śmietaną, kawałkami łososia wędzonego i posiekanym koperkiem.