Smaki świata
Risotto grzybowe z pieczonym żółtkiem (3 porcje)
Składniki:
· 3 łyżki oliwy truflowej
· 150 g mrożonych podgrzybków
· 2 ząbki czosnku
· 100 g ryżu arborio
· 100 ml białego wina wytrawnego
· 600 ml bulionu warzywnego
· 80 g sera parmezan lub grana padano
· mały pęczek natki pietruszki
· 2 duże jajka
· kubek bułki tartej
· kubek oleju rzepakowego
· sól i świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
1. Żółtka jajek delikatnie zakopać w bułce tartej z mieszanej z łyżeczką soli.
2. Grzyby pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.
3. Rozgrzać na patelni na średnim ogniu oliwę. Podsmażyć grzyby do lekkiego zarumienienia, a następnie dodać czosnek i smażyć, aż uwolni aromat.
4. Wlać wino, zamieszać i poczekać aż odparuje prawie do końca.
5. Wlać chochlę bulionu i gotować, mieszając co jakiś czas, aż ciecz się wchłonie.
6. Gotować dolewając bulionu (gdy się poprzednia partia wchłonie), aż ryż będzie al dente.
7. W międzyczasie, w rondelku rozgrzać olej na średnim ogniu. Delikatnie odkopać żółtko i zanurzyć je za pomocą łyżki cedzakowej w oleju. Smażyć krótko, aż żółtko z zewnątrz się zarumieni, ale wewnątrz pozostanie wciąż płynne. Osączyć je na ręczniku papierowym.
8. Do risotto wmieszać większość parmezanu, doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą.
9. Nałożyć risotto do talerza, posypać resztę parmezanu i pietruszką oraz dodać żółtko.
_______
Lazagne (6 – 8 porcji)
Składniki:
--- na sos ragu alla bolognese ---
· 2 łyżki oliwy
· 50 g wędzonego boczku
· 400 g mielonego mięsa wołowego
· 400 g mielonego mięsa wieprzowego
· 1 duża cebula
· 2 marchewki
· 2 łodygi selera naciowego
· 3 ząbki czosnku
· łyżka koncentratu pomidorowego/ pasty pomidorowej
· 1 szklanka białego lub czerwonego wytrawnego wina
· puszka pomidorów lub 500 ml passaty pomidorowej
· bulion warzywny/ mięsny, ew. woda - tyle by zalać wszystko w garnku
· kilka gałązek tymianku, rozmarynu, liści laurowych
· sól i pieprz
-- na sos bechamel –
· 100 g masła
· 6 łyżek mąki pszennej
· 700 ml mleka
· szczypta mielonej gałki muszkatołowej
· sól
-- reszta –
· parmezan, starty
· ok. 15 płatów makaronu lasagne
· kilka listków bazylii
Wykonanie:
1. Najpierw zrobić sos ragu. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Podsmażyć drobno pokrojony boczek do zarumienienia, a potem dodać mięso, wymieszać i na dużym ogniu smażyć przez kilka minut. Dodać posiekanego czosnku oraz pokrojone w małą kostkę marchewkę, seler i cebulę. Gdy warzywa się zarumienią, wmieszać pastę pomidorową i chwilę przemieszać. Wlać wino, zamieszać i odparować je. Następnie dodać pomidory, bulion oraz tymianek, rozmaryn i liście laurowe. Sos mięsny zagotować, a potem gotować na małym ogniu przez ok. 40 minut, pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie, a sos zgęstnieje.
2. Aby zrobić beszamel, w średnim garnku roztopić masło na średnim ogniu. Wsypać mąkę i od razu mieszać najlepiej kuchenną rózgą, smażyć ok. 1 min. Następnie wlać niewielką ilość mleka i natychmiast wymieszać. Wlać resztę mleka, dokładnie wszystko wymieszać. Gdy sos się zagęści, zdjąć garnek z ognia
3. Piekarnik rozgrzać do 180oC. z termoobiegiem.
4. W żaroodpornym naczyniu na dnie rozsmarować kilka łyżek sosu beszamelowego. Na sosie ułożyć plastry makaronu (jeśli jest to makaron świeży, a nie instant, należy go wcześniej lekko obgotować). Makaron ponownie posmarować sosem, na sos wyłożyć kilka łyżek masy mięsnej, przykryć ją makaronem. Ponownie posmarować suchy makaron sosem beszamelowym i ponownie przykryć sosem mięsno-pomidorowym. Tak postępujemy do chwili, kiedy wszystkie składniki zostaną wykorzystane. Pomiędzy wartwami można wsadzić liście bazylii. Ostatnią warstwą powinien być makaron posmarowany sosem beszamelowym. Posypać lazanię z góry startym parmezanem.
5. Lazanię, przykrytą folią aluminiową, piec ok. 40 min. (czas może się różnić w zależności od użytego makaronu), po 25 min, można lazanię odkryć.
6. Upieczoną lazanię, tj. z miękkim makaronem, wyjąć z piekarnika. Po wyjęciu, odstawić na ok. 5 min., żeby wszystko się ostało.
_______
Tiramisu(4-6 porcji)
Składniki:
· 400 ml zaparzonej kawy espresso
· 25 ml ulubionego likieru
· 4 średnie jajka
· łyżeczka soku z cytryny
· 70 g cukru białego
· 250 g serka mascarpone
· 300 g podłużnych biszkoptów
· 2 łyżki kakao i łyżka kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
1. Zaparzyć kawę, dodać likier i całość ostudzić.
2. Oddzielić żółtka od białek.
3. Żółtka ubić z cukrem jasny krem. Następnie dodać mascarpone i ubić na puszysty krem.
4. W dużej misce ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem soku z cytryny.
5. Delikatnie połączyć białko z kremem z żółtek i mascarpone.
6. Biszkopty na moment zanurzać w kawie i ułożyć warstwę. Wyłożyć biszkopty kremem i przykryć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów. Postępować tak z resztą biszkoptów i kremu. Ostatnią warstwę kremu posypać kakao i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc.