Smaki świata

Kuskus z palonym masłem i szafranem 


Składniki: 
Wykonanie: 
 1. Wsyp kuskus do głębokiej misy i wlej 1,5 kubka wrzącej wody. Przykryj szczelnie i odstaw na 10 minut . 
 2. W rondlu, na małym ogniu, rozpuść masło i poczekaj aż się spieni, przybierze ciemnozłoty kolor i zacznie orzechowo pachnieć. Wtedy zdejmij rondel z ognia. 
 3. Dodaj do rondla kuskus i szafran, zamieszaj i ewentualnie podgrzej. Dopraw solą i pieprzem pod gust. 

 Sałatka tabboulleh 
 Składniki: 
 Wykonanie: 
 1. Opłukaną kaszę bulgur wsyp do rondla z wodą. Zagotuj, a następnie pogotuj ją na wolny ogniu przez 5 minut pod przykryciem. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw kaszę w nim pod przykryciem na kolejne 5 minut. 
 2. Pomidory, ogórek i cebulę pokrój w małą kostkę i włóż je do jednej misy. 
 3. Odetnij dupki z granatu, natnij skórę z paru miejscach od dupki do dupki i obierz granat pod wodą. Usuń skórę i białe części z powierzchni wody. Przelej wodę przez sitko i przełóż pestki do misy z resztą warzyw. 
 4. Posiekaj pietruszkę i dołóż ją wraz z kaszą do warzyw. 
 5. Wlej sok z cytryny oraz oliwę, dodaj cynamonu. Zamieszaj i dopraw wszystko solą i pieprzem pod gust. 

 Szakszuka 
 Składniki: 
 Wykonanie: 
 1. Na dużej patelni, na średnim ogniu, podgrzej olej i zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. 
 2. Dodaj paprykę pokrojoną w słupki i podsmaż, aż lekko zmięknie. 
 3. Wmieszaj szpinak, pomidory z puszki, pomidory suszone i harissę. Zakryj patelnię, zmniejsz ogień na mały i gotuj, aż pomidory z puszki zaczną się rozpadać. 
 4. Dopraw danie solą i pieprzem pod smak. 
 5. Delikatnie wbij jajka i zakryj patelnię. Gotuj ok. 3 minuty lub aż białka jajek będą ścięte.
 
6. Posyp danie posiekanymi ziołami. 

Ekspresowo piklowane warzywa 
 Składniki: 
 Wykonanie:

Warzywa pokrój w cienkie płaty lub w słupki. Wymieszaj ze sobą wodę, ocet, sól, cukier oraz przyprawy. Zalej warzywa tą miksturą i odstaw je na 15 minut do paru godzin, aż warzywa zmiękną, przesiąkną zalewą i osiągną pożądane nasycenie smaku. 

Kofty 
 Składniki: 
 Wykonanie:

Na tarce o małych oczkach zetrzyj skórkę z cytryn, drobno posiekaj cebulę oraz czosnek. Dokładnie wymieszaj je razem z resztą składników, poza olejem. Mięso musi być klejące się i zwarte. Podziel mięso na 8 podłużne i lekko spłaszczone pulpety. Na patelni, na dużym ogniu, rozgrzej olej, a następnie usmaż kotlety po ok. 3 minuty na stronę. Nie zapychaj patelni i nie przewracaj kotletów na drugą stronę jeśli mięso nie zdążyło się jeszcze zarumienić (inaczej przyklei się do patelni). To nie jest błąd jeśli mięso w środku będzie jeszcze lekko różowe. Po usmażeniu doprawić solą pod smak. Podawaj usmażone kofty z jogurtem i pitą lub poddaj je dalszej obróbce, np. dusząc je w sosie pomidorowym z warzywami.