Smaki polskie
Dzisiaj wszystko co trzeba i co dobrze jest wiedzieć o polskiej wieprzowinie, której jakość bardzo się poprawiła. Odwiedzimy hodowle świń, od tych najmniejszych po te największe. Zobaczymy na czym polega chów fermowy i pokażemy, że nie ma się czego bać. Powiemy o rodzimych rasach zwierząt i przybliżymy ich wyjątkowe walory. Program prowadzi Krystyna Ziejewska - prezes zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych, ekspert i wieloletni hodowca świń, gęsi, kur i kaczek. Jej gośćmi będą znani kucharze dietetycy i fachowcy w hodowli tuczników. Zdjęcia będą realizowane w urokliwym plenerze, przy stole zastawionym wędlinami i mięsiwem. Część praktyczna realizowana będzie w centrum szkolenia kulinarnego w Iławie.gdzie najsłynniejsi szefowie kuchni pokażą jak najlepiej przyrządzać wieprzowinę. Zdradzą swoje tajniki na przygotowanie karkówki, schabu czy żeberek. Każdy je jadł, ale czy każdy potrafi je dobrze przyrządzić? Prym wśród światowych producentów trzody chlewnej wiodą Chiny. Co druga świnia ma chiński rodowód. Co 10 amerykański. Co 30 niemiecki. Roczna produkcja wieprzowiny przekracza 110 mln ton. U nas odwrót. Pogłowie świń w Polsce mamy najniższe od 60 lat. Tak mało świń jak teraz nie mieliśmy od lat 50 XX wieku. Niewiele ponad 10 milionów sztuk. Oczywiście trzeba od razu uczciwie dodać, że przez te dekady dokonał się niewiarygodny postęp w dziedzinie efektywności produkcji. Dziś większe są przyrosty masy, większa plenność, znacznie większa szybkość obrotu stada, stąd produkcja żywca i wieprzowiny jest znacznie wyższa niż w tamtych czasach.