Przepis dnia
Składniki:
Mostek wołowy 2 kg
Cebula 2 szt.
Czosnek 1/2 główki
Papryka wędzona 1 łyżka
Olej 10 łyżek
Papryka słodka 2 łyżki
Cukier trzcinowy 1 łyżka
Rozmaryn suszony 1 łyżka
Majeranek suszony 2 łyżki
Liść laurowy 2 szt.
Ziele angielskie 2 szt.
Sól, pieprz
Sos do mięsa:
Pulpa pomidorowa 400 ml
Miód 2 łyżki
Cebula 1 szt.
Czosnek 5-6 ząbków
Sól, pieprz
Sposób wykonania:
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na oleju rzepakowym przez około 2 minuty. Dodać pomidory. Zagotować. Zalać mięso.
Sos:
Musztarda 2 łyżki
Keczup 2 łyżki
Musztarda sarepska 2 łyżki
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać.
Dodatki:
Sałata lodowa
Pomidor
Ogórek plastry pikle
Cebula czerwona
Bułka/ bagietka
Sposób wykonania:
Wszystkie przyprawy ze sobą łączymy. Następnie nacieramy mostek wołowy. Schować w chłodne miejsce na 24h. Po tym czasie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i dodać przygotowany sos z pomidorów. Piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku w 1500 C przez około 7-8 godzin do momentu aż wbity widelec w mięso będzie się rozchodzić.