Przepis dnia

Składniki:

Mostek wołowy 2 kg

Cebula 2 szt.

Czosnek 1/2 główki

Papryka wędzona 1 łyżka

Olej 10 łyżek

Papryka słodka 2 łyżki

Cukier trzcinowy 1 łyżka

Rozmaryn suszony 1 łyżka

Majeranek suszony 2 łyżki

Liść laurowy 2 szt.

Ziele angielskie 2 szt.

Sól, pieprz


Sos do mięsa:

Pulpa pomidorowa 400 ml

Miód 2 łyżki

Cebula 1 szt.

Czosnek 5-6 ząbków

Sól, pieprz


Sposób wykonania:

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na oleju rzepakowym przez około 2 minuty. Dodać pomidory. Zagotować. Zalać mięso.


Sos:

Musztarda 2 łyżki

Keczup 2 łyżki

Musztarda sarepska 2 łyżki


Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać.


Dodatki:

Sałata lodowa

Pomidor

Ogórek plastry pikle

Cebula czerwona

Bułka/ bagietka


Sposób wykonania:

Wszystkie przyprawy ze sobą łączymy. Następnie nacieramy mostek wołowy. Schować w chłodne miejsce na 24h. Po tym czasie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i dodać przygotowany sos z pomidorów. Piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku w 1500 C przez około 7-8 godzin do momentu aż wbity widelec w mięso będzie się rozchodzić.