Przepis dnia

Maślany pasztet z wątróbek drobiowych z salsą z kiszonych ogórków. Kiszone ogórki trzemy na tarce, następnie odciskamy na sitku. Dodajemy posiekaną kolendrę i roztarty czosnek, dokładnie mieszamy i łączymy z musztardą. Odstawiamy do lodówki. 500 g wątróbki kroimy w kawałki 2x2 cm. W rondlu rozpuszczamy kostkę masła, dodajemy świeżo mielony pieprz i sól, a gdy masło się lekko spieni dodajemy wątróbkę i dusimy całość 15 min. na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotową wątróbkę miksujemy razem z masłem na gładką masę. Przekładamy do formy silikonowej lub do brytfanki wyłożonej folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Gotowy pasztet podajemy z salsą z ogórków i bagietką.

Składniki:
500 g wątróbki
1 kostka masła
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

300 g ogórków kiszonych
1 ząbek czosnku
2 łyżki musztardy starofrancuskiej
kolendra
bagietka

pieprz i sól