Przepis dnia

Burgery wołowe z sosem orzechowym, suszonym pomidorem
i roszponką

5 bułek lub pieczywa maślanego
1kg mięsa mielonego wołowego z łopatki( połowa lekko przymrożona)
sól, pieprz do smaku
ser topiony w plasterkach 12 szt.
200g majonezu
50g masła orzechowego
100g suszonego pomidora
100g roszponki
200g sosu burgerowego

Mięso przymrożone mieszamy z mięsem wychłodzonym, doprawiamy solą i pieprzem, gotową masę nakładamy do foremki zrobionej np. z butelki ściętej na wysokości 4cm. Gotowy burger nieforemny wkładamy pomiędzy dwa kawałki papieru pergaminowego i równomiernie dociskamy rondlem aby uzyskać równy krążek o grubości 1,5cm. Gotowe burgery smażymy po 3 minuty z każdej strony i układamy na ciepłym talerzu do odpoczynku na 3-4min.

Majonez mieszamy z masłem orzechowym, pomidory kroimy w paski. Bułki przygrzewamy i smarujemy z jednej strony sosem orzechowym, a z drugiej sosem burgerowym, układamy roszponkę i burgera przykrywamy serem i przekrawamy na pół. Poddajemy np. ze snackami.