Przepis dnia

Polski sos cezar na solonym śledziku z oscypkiem i maślanymi grzankami

Sos cezar:
1 solony wymoczony śledź
200 g majonezu
2 ząbki czosnku
Pieprz do smaku

Majonez miksujemy z posiekanym śledziem i czosnkiem, doprawiamy pieprzem do smaku.

200 g oscypka lub sera wędzonego
2 sałaty rzymskie mini
1 bułka paryska
200 g masła
50 g orzechów włoskich
50 parmezanu lub sera dojrzewającego

Bułkę obkrawamy ze skórki i kroimy w cząstki 3 na 3 cm, rozpuszczamy masło i maczamy grzanki, następnie układamy na papierze pergaminowym i pieczemy w 180 st. na rumiany kolor. Ser kroimy w 1 cm plastry i grillujemy na teflonowej patelni po 2 min. z każdej strony. Sałatę kroimy na ćwiartki wzdłuż i polewamy sosem, na wierzchu układamy grzanki i plastry sera, osypujemy orzechami i tartym parmezanem.