Przepis dnia

Kulebiak z pieczoną marchwią i pastą z wędzonego kurczaka

2 płaty ciasta francuskiego
3 jajka
12 marchewek
Masło 50g
1kg szpinaku w liściach
50g żelatyny
4 ząbki czosnku
2 cebule cukrowe
Sól, pieprz, tymianek
Olej rzepakowy
bułka paryska pokrojona na 1cm kromki bez skórki

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, dodajemy czosnek i dusimy mieszając 5-6 min., następnie dodajemy szpinak i dusimy kolejne 5 min. do doparowania wody. Marchew obieramy i obgotowujemy w osolonej wodzie 3-4 min następnie solimy, pieprzymy dodajemy tymianek i mieszamy na koniec dodajemy olej rzepakowy i układamy marchew na papierze pergaminowym pieczemy w 200st 20 min. Brytfankę wykładamy ciastem francuskim tak, aby brzegi wystawały poza brytfanką, co by zamknąć na końcu farsz do środka. Na dno wykładamy kawałki bułki paryskiej na wierzch układamy 4 marchewki i posypujemy delikatnie żelatyną, następnie wykładamy warstwę szpinaku i ponownie posypujemy delikatnie żelatyną i tak powtarzamy czynność aż brytfanka wypełni się farszem na koniec układamy pieczywo i zamykamy całość. Smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy w 190st 40min.
Studzimy i chłodzimy w lodówce.

400g wędzonego kurczaka obranego z kości i skóry
200g majonezu
200g sera cheddar
1 pęczek szczypiorku
Pieprz, sól do smaku
3 jajka na pół twardo
Koperek 1 pęczek

Kawałki kurczaka mieszamy z majonezem i miksujemy na gładką masę, na koniec dodajemy posiekany szczypior i tarty ser. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotowy kulebiak podajemy
z pasta i dekorujemy koperkiem i jajkiem na pół twardo.