Przepis dnia

Samosy z marchewką i chuyneyem majonezowo-imbirowym

SKŁADNIKI
szalotka 1 szt.
tarta marchewka 2 szt.
kumin i kolendra w ziarnach
imbir długości 1 cm.
starty czosnek 2-3 ząbki
ciasto filo
masło
czarnuszka
majonez light
curry w proszku

Na patelni upraż kumin i kolendrę, a następnie utłucz w moździerzu. Następnie podsmaż posiekaną drobno szalotkę, czosnek, imbir. Dopraw solą i pieprzem oraz przyprawami, dodaj marchewkę i duś kilka minut. Zostaw do ostygnięcia. W tym czasie wymieszaj majonez z odrobioną curry. Ciasto filo potnij na długie prostokątne płaty. Posmaruj rozpuszczonym masłem i nadziewaj. Na samym końcu wyłóż łyżkę nadzienia i zawijaj w trójkątne sakiewki. Wszystkie ułóż na blaszce, posmaruj masłem, posyp czarnuszką i piecz w piekarniku 180 st. około 15-20 minut. Podawaj z sosem curry.