Przepis dnia
Delikatny tatar na grzankach piernikowych
Tatar można przyrządzić z ligawy, bawety lub polędwicy wołowej
Składniki:
300 g bawety
sól 1 niepełna łyżeczka
pieprz ½ łyżeczki świeżo mielonego
3 kromki chleba
3 kromki chleba
olej rzepakowy 30 ml
woda źródlana 40 ml
żółtko 2 szt
szczypta cynamonu
szczypta ziela angielskiego mielonego
200 g ogórka kiszonego
1 łyżka stołowa cukru muscavado
Ogórki kiszone drobno siekamy w kostkę i doprawiamy cukrem muscavado.
Mięso (wychłodzone) siekamy w drobną kostkę. Dodajemy sól, pieprz, wodę i olej, i macerujemy do uzyskania lepkiej masy. Chleb smarujemy olejem, prószymy mielonym zielem angielskim i cynamonem. Grillujemy na patelni po 30-40 sek. z każdej strony. Żółtka ucieramy ze szczyptą soli.
Gotowy tatar nakładamy na grzanki, polewamy żółtkiem i posypujemy kostką z ogórka. Dekorujemy natką pietruszki.
woda źródlana 40 ml
żółtko 2 szt
szczypta cynamonu
szczypta ziela angielskiego mielonego
200 g ogórka kiszonego
1 łyżka stołowa cukru muscavado
Ogórki kiszone drobno siekamy w kostkę i doprawiamy cukrem muscavado.
Mięso (wychłodzone) siekamy w drobną kostkę. Dodajemy sól, pieprz, wodę i olej, i macerujemy do uzyskania lepkiej masy. Chleb smarujemy olejem, prószymy mielonym zielem angielskim i cynamonem. Grillujemy na patelni po 30-40 sek. z każdej strony. Żółtka ucieramy ze szczyptą soli.
Gotowy tatar nakładamy na grzanki, polewamy żółtkiem i posypujemy kostką z ogórka. Dekorujemy natką pietruszki.