Przepis dnia

Obierz marchew, pietruszki i selera i pokrój je na kawałki wielkości szalotek. Obierz szalotki. Połącz wszystkie warzywa na blasze, skrop olejem, posól, posyp tymiankiem i wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Jeśli zaczną się przypalać, a nie będą miękkie, przykryj je folią aluminiową. 30 minut przed smażeniem wyjmij mięso z lodówki, lekko skrop olejem, posól i posmaruj musztardą. Pomidory przekrój w poziomie, posól i grilluj na patelni. Pod koniec pieczenia warzyw dołóż je do pieca, aby pozostały ciepłe. Na rozgrzaną patelnię wrzuć z odrobiną zalewy cebulki i korniszony, odparuj ocet, dodaj cukier i ketchup. Całość połącz i lekko skarmelizuj. Smaż steki wedle żądanego stopnia wysmażenia. Daj im odpocząć. Potnij mięso w grube plastry i serwuj na warzywach ze słodko-kwaśnymi piklami w ketchupie.

Składniki:
4 steki z antrykotu
sól
1 łyżka musztardy sarepskiej
2 marchwie
4 szalotki
2 pietruszki
1 seler
olej do smażenia
1 łyżka świeżych liści tymianku
2 duże pomidory malinowe
2 łyżki małych cebulek koktajlowych
2 łyżki małych korniszonów
1 łyżeczka cukru
1 łyżka ketchupu