Przepis dnia

Ziarenka sezamu prażymy na złoty kolor na suchej, gorącej patelni. Uwaga, łatwo je przypalić. Przesypujemy sezam do miski. Dodajemy do niego majonez, posiekane chili i odrobinę oleju sezamowego. Całość miksujemy. Pastę doprawiamy miodem, odrobiną kurkumy i soli. Następnie wkładamy ją do lodówki aby stężała. Jajka przekrajamy wzdłuż na pół, wydrążamy żółtka. Układamy połówki jajek na talerzu i posypujemy je pieprzem. Do każdej połówki wyciskamy z rękawa cukierniczego pastę sezamową. Jajka dekorujemy cienkimi paskami czerwonego chili, listkami świeżego lubczyku lub natki pietruszki. Na koniec całość posypujemy kruszonym żółtkiem.

Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
4 łyżki sezamu
½ papryczki chili
1 łyżeczka miodu
kurkuma
2 łyżki majonezu
olej sezamowy
sól i pieprz
świeże zioła do ozdoby (lubczyk lub natka pietruszki)