Przepis dnia
Soczewicę moczymy przez noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości. Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulę z jabłkiem i czosnkiem, a następnie dodajemy przyprawy i całość mieszamy. Dodajemy do soczewicy. Dolewamy olej i całość przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (na grubym oczku) lub blendujemy na grubo. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy jajka. Całość mieszamy i przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia. Doskonałym dodatkiem do pasztetu będzie sos borówkowo-chrzanowy (mieszamy borówkę z chrzanem w proporcjach 2:1) lub lekko pikantny sos, powstały z połączenia majonezu i musztardy kremskiej w proporcji 1:1.
Składniki:
2 szklanki zielonej soczewicy
1 duża cebula
1 kwaśne jabłko
1 łyżka kminku
1 łyżka majeranku
4 ząbki czosnku
100 ml oleju rzepakowego
3 jajka
sól, pieprz
masło i bułka tarta do przygotowania formy
2 łyżki borówki w słoiku
1 łyżka chrzanu luksusowego
2 łyżki musztardy kremskiej
2 łyżki majonezu