Przepis dnia

Gotujemy jajka na miękko, ale tak, aby żółtka były półpłynne (ok. 3 minut). Następnie zostawiamy je do przestudzenia nie hartując ich zimną wodą. Czyścimy wątróbkę, kroimy w grube kawałki, osuszamy i lekko skrapiamy olejem. Dodajemy sól i pieprz cayenne. Drobno kroimy cebulę. Smażymy ją na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Solimy, dodajemy wątróbkę i smażymy aż będzie lekko złocista, około 2-3 minut. Pod koniec smażenia wlewamy brandy i podpalamy. Jajka ze skorupką kroimy na pół wzdłuż i wyciągamy za pomocą łyżeczki białka i żółtka. Szatkujemy je nożem, następnie to samo robimy z wątróbką. Łączymy obie masy, dodajemy poszatkowaną natkę i mieszamy. Taką masę nakładamy do skorupek i podsmażamy przez chwilę na patelni od strony farszu. Szykujemy klasyczny sos łącząc majonez i chrzan. Podajemy połówki jajek polane sosem.

Składniki:
6 jajek
sól
pieprz cayenne
1 biała cebula
100 g wątróbki kurzej
olej do smażenia
garść natki pietruszki
20 ml brandy
2 łyżki majonezu
½ łyżki chrzanu luksusowego