Przepis dnia
Racuchy gryczane
ser pleśniowy
proszek do pieczenia
masło
jogurt naturalny
jajka
mąka krupczatka
mała cebula
ugotowana kasza gryczana
kapusta pekińska
suszone grzyby
Do miski wsyp ugotowaną kaszę gryczaną. Dodaj mąkę, jogurt naturalny i jajka, a następnie wszystko dokładnie zmiksuj. Powstałą masę dopraw solą i pieprzem oraz dodaj odrobinę proszku do pieczenia. Ciasto odstaw na kwadrans.
W tym czasie posiekaj kapustę pekińską, podsmaż pokrojoną cebulę, a następnie do zarumienionej cebuli wsyp kapustę. Poczekaj, aż kapusta puści sok, i wówczas dodaj doń suszone grzyby. Na koniec do kapusty dodaj trzy szczypty soli.
Gdy kapusta będzie już gotowa, możesz już opiekać racuchy. Na rozgrzaną patelnię wylej odrobinę ciasta i smaż z każdej strony przez około minutę. Podając racuchy na talerzu, posyp je startym serem pleśniowym.