Przepis dnia

W dużym garnku gotujemy bulion używając obranej włoszczyzny, kiełbasy i żeberek. Zalewamy wszystko zimną wodą (około 6 litrów), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i po 5 minutach wyciągamy kiełbasę, kroimy ją w grube kawałki i przykrywamy. Po kolejnych 20 minutach wyjmujemy żeberka i obieramy z nich mięso, które ponownie wrzucamy do zupy. Gotujemy jajka na twardo. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pocięty w kostkę boczek i smażymy go na małym ogniu, aby puścił tłuszcz. Dodajemy pociętą drobno cebulę oraz 1 łyżeczkę pociętego świeżego majeranku. Całość przesmażamy i wrzucamy do zupy. Kroimy drobno czosnek i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy żur, mieszamy i doprawiamy łyżką chrzanu. Całość zagotowujemy i wyłączamy ogień. Dodajemy zahartowaną wcześniej śmietanę. W oddzielnej miseczce łączymy 1 łyżkę chrzanu z 1 łyżką majonezu i 1 łyżeczką świeżego majeranku, całość mieszamy i lekko hartujemy odrobiną gorącej zupy. Do głębokiego talerza wkładamy połówkę jajka, kilka plastrów kiełbasy, a całość zalewamy gorącym żurem. Na wierzch dodajemy majonezowy sos.

Składniki:
500 ml dobrej jakości ukiszonego na chlebie żuru
200 g dobrej jakości boczku wędzonego surowego
1 pas wędzonych żeberek wieprzowych
1 włoszczyzna
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 biała cebula
3 ząbki czosnku
6 białych surowych kiełbasek wieprzowych dobrej jakości
2 łyżki śmietany do zupy 18%
2 łyżeczki świeżego majeranku
6 jajek
2 łyżki chrzanu luksusowego
1 łyżka majonezu
sól, czarny pieprz