Przepis dnia
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Drobno siekamy szczypiorek. Ogórek (ze skórą) kroimy w słupki o długości około 5 cm i średnicy 2 mm, wyrzucając miękki miąższ ze środka. Siekamy pieprz. Wołowinę czyścimy z błon i dzielimy na 4 równe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy wołowinę z każdej strony. Smażenie powinno być krótkie, żeby wołowina nie ścięła się w środku, a tylko z zewnątrz. Przekładamy wołowinę do naczynia, a na olej wrzucamy czosnek. Smażymy aż zrobi się lekko złoty. Wybieramy go łyżką cedzakową i dokładamy do pojemnika z polędwicą. Z patelni usuwamy tłuszcz (ale jej nie myjemy), wlewamy sos sojowy, wodę oraz dosypujemy cukier. Doprowadzamy całość do wrzenia, odskrobując kawałki mięsa z dna patelni. Odstawiamy marynatę do lekkiego przestygnięcia, następnie zalewamy nią wołowinę i odstawiamy do lodówki na 12 h.
Sos: łączymy ze sobą majonez, pieprz, musztardę, sól, szczypiorek i łyżkę marynaty z wołowiny. Na
talerzu układamy słupki ogórka, następnie wołowinę pokrojoną w cienkie plastry, polewamy sosem. Dekorujemy szczypiorkiem.
Składniki:
200 g polędwicy wołowej
4 ząbki czosnku
100 ml sosu sojowego jasnego
100 ml wody
1 czubata łyżeczka cukru
1 duży zielony ogórek
2 łyżki majonezu
½ łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu
1 łyżka musztardy delikatesowej
1 mały pęczek szczypiorku
olej do smażenia