Przepis dnia

Chałkę kroimy w kwadraty 3x3 cm i zapiekamy w piekarniku na rumiany kolor. Kalafiora dzielimy na róże i obgotowujemy we wrzątku ok. 3 minuty. Gotowego kalafiora skrapiamy olejem rzepakowym, solimy i dodajemy pieprz. Układamy na pergaminie i pieczemy w 200 stopniach do mocnego zrumienienia. Majonez mieszamy z sosem sojowym, masłem orzechowym i miodem. Gotowego kalafiora smarujemy sosem i posypujemy zmiażdżonymi orzechami ziemnymi. Podajemy z cząstkami limonki i grzankami z chałki.

Składniki:
1 kalafior
200 g majonezu
2 łyżki masła orzechowego
4 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka miodu
olej rzepakowy
sól, pieprz
2 limonki
50 g prażonych orzechów ziemnych
1 chałka