Przepis dnia
Ananasa miksujemy z curry, otartą skórką z dwóch cytryn, chilli i sokiem z ½ cytryny. Powstałą pulpę mieszamy z majonezem i odstawiamy, aby całość się przegryzła. Pierś z kurczaka kroimy w 1cm plastry, solimy. Dokładnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wodę mieszamy z sokiem z pozostałej cytryny. Kawałki kurczaka maczamy w mieszance mąki, następnie maczamy w wodzie i z powrotem wkładamy do mąki, delikatnie dociskając, aż na powierzchni kurczaka powstanie nierówna panierka. Tak zapanierowanego kurczaka smażymy na rumiany kolor. Podajemy z sosem i posiekaną kolendrą.
Składniki:
4 piersi z kurczaka
1 łyżeczka soli
2 szklanki mąki pszennej typu 450
1 szklanka mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki zimnej wody
2 cytryny
1 l oleju rzepakowego
150 g majonezu
1 płaska łyżeczka curry
4 plastry ananasa z puszki
½ strączka chili
świeża kolendra