Przepis dnia
Pieczeń wołowa z sosem miodowo-pieprzowym (rozbratel)
Wolno pieczone mięso, naturalnie fermentowane produkty zawierające probiotyki
2 kg rozbratla wołowego lekko przetłuszczonego śródmięśniowo
2 łyżki pieprzu młotkowanego
2 łyżki stołowe soli
1 główka czosnku
4 jabłka winne np. Idarety albo Cortlandy
100 g miodu spadziowego
2 żółtka
Surówka z kiszonej kapusty
600 g kiszonej kapusty
1 doniczka kolendry
1 łyżka miodu
1 strączek chili
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sezamu
sos sojowy jasny do smaku
Pieczeń wołowa
Mięso nacieramy pieprzem i solą, zawijamy w pergamin i zawiązujemy jak na prezent. Pieczemy w 120 stopniach przez 3 godziny. Upieczone mięso odwijamy i przekładamy do wystudzenia, sos zlewamy. Żółtka mieszamy w misce z miodem, następnie dolewamy sos razem z tłuszczem i podgrzewamy na wolnym ogniu do zagęszczenia. Doprawiamy do smaku mielonym zielem angielskim i świeżo mielonym pieprzem. Gotową pieczeń podajemy z ulubionymi dodatkami.
Surówka
Kapustę siekamy, dodajemy pokrojone drobno: chili, czosnek, kolendrę oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy. Sezam prażymy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia i dodajemy razem z olejem. Doprawiamy sosem sojowym do smaku.