Przepis dnia

Pieczeń wołowa z sosem miodowo-pieprzowym (rozbratel)



Wolno pieczone mięso, naturalnie fermentowane produkty zawierające probiotyki


2 kg rozbratla wołowego lekko przetłuszczonego śródmięśniowo


2 łyżki pieprzu młotkowanego


2 łyżki stołowe soli


1 główka czosnku


4 jabłka winne np. Idarety albo Cortlandy


100 g miodu spadziowego


2 żółtka




Surówka z kiszonej kapusty


600 g kiszonej kapusty


1 doniczka kolendry


1 łyżka miodu


1 strączek chili


2 ząbki czosnku


1 łyżka oleju sezamowego


1 łyżka sezamu


sos sojowy jasny do smaku




Pieczeń wołowa


Mięso nacieramy pieprzem i solą, zawijamy w pergamin i zawiązujemy jak na prezent. Pieczemy w 120 stopniach przez 3 godziny. Upieczone mięso odwijamy i przekładamy do wystudzenia, sos zlewamy. Żółtka mieszamy w misce z miodem, następnie dolewamy sos razem z tłuszczem i podgrzewamy na wolnym ogniu do zagęszczenia. Doprawiamy do smaku mielonym zielem angielskim i świeżo mielonym pieprzem. Gotową pieczeń podajemy z ulubionymi dodatkami.




Surówka


Kapustę siekamy, dodajemy pokrojone drobno: chili, czosnek, kolendrę oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy. Sezam prażymy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia i dodajemy razem z olejem. Doprawiamy sosem sojowym do smaku.