Przepis dnia

Przygotowujemy placki: mąkę̨ mieszamy z solą i sodą. Dodajemy wodę, wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się połączą, dodajemy zimny smalec i zagniatamy na jednolitą masę. Z gotowego ciasta formujemy walec o średnicy 7 centymetrów. Dzielimy go na równe krążki. Każdy placek wałkujemy na grubość 3 milimetrów i smażymy z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni, po ok. 40 sekund. Placek gdzieniegdzie się przypali i wyglądem będzie przypominać́ tortillę lub macę.
Musztardę mieszamy z majonezem i smarujemy obficie placki. Następnie na połowie układamy plastry ziemniaków i plastry szynki, porcję roszponki i listki bazylii. Parmezan kroimy w cienkie plasterki przy pomocy obieraczki i układamy na sałacie. Placek składamy na pół. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Piada (placek):
400 g mąki
100 ml wody
100 g smalcu
½ łyżeczki soli himalajskiej
½ łyżeczki sody (opcjonalnie, placki będą wtedy bardziej elastyczne)


Dodatki:
200 g szynki speck w plastrach
100 g parmezanu
4 ugotowane ziemniaki irga lub irys
200 g majonezu
50 g musztardy starofrancuskiej
bazylia
roszponka