Przepis dnia

Składniki


20 surowych krewetek 30/40

1 szalotka

2 ząbki czosnku

3 łyżki masła

oliwa extra virgin

60 ml białego wytrawnego wina

garść posiekanej natki pietruszki (łodygi osobno)

1/2 papryczki chili świeżej lub płatki chili

zimne masło

sól, świeżo mielony pieprz

cytryna

bagietka



Świeże krewetki obierz tak, jak lubisz, np. zostawiając tylko ogonek. Nie wyrzucaj pancerzy. Posiekaj szalotkę, czosnek, natkę pietruszki i papryczkę chili. Rozgrzej mocno patelnię, wrzuć na nią pancerze i chwilę podgrzewaj. Zalej je oliwą i aromatyzuj ją, wyciskając sok z pancerzy łyżką. Przecedź oliwę przez sito.

Wlej oliwę znów na patelnię, po chwili dodaj szalotkę, dodaj sól, czosnek, chili i nóżki pietruszki, a następnie smaż przez krótką chwilę. Dorzuć krewetki. Smaż je na mocnym ogniu po minucie z każdej strony. Następnie wlej wino i odparuj je na mocnym ogniu. Na koniec dodaj sok z cytryny, pietruszkę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj 2 łyżki zimnego masła i wymieszaj, następnie odstaw z ognia. Posyp posiekaną pietruszką. Podawaj z ćwiartkami cytryny i z bagietką.