Przepis dnia
Składniki
Ciasto filo - 4 arkusze
Masło 50 g
Por 1 szt
Borowiki 4 szt.
Sól, czarny pieprz do smaku
Natka pietruszki 1 pęczek
Jajka 3 szt
Śmietanka 30% 300 ml
Ser żółty
Przesmaż borowiki i pora na oliwie. Dopraw solą i pieprzem, w trakcie smażenia dodaj łyżkę masła. Jajka lekko ubij i wymieszaj ze śmietanką. Natkę drobno posiekaj i dodaj do mieszaniny z jajek.
Roztop pozostałe masło. Przygotuj formę na ciasto: wysmaruj jej boki masłem. Teraz każdy arkusz ciasta filo posmaruj masłem i wyłóż nim formę. Boki ciasta mają wystawać z każdej strony. Borowiki, por, pietruszkę dodaj do naszej mieszaniny z jajek. Całość wlej do formy wyłożonej ciastem filo. Wystające części ciasta zwiń do środka. Całość przesmaruj masłem. Wstaw do piekarnika na 45 min w 180 stopniach.