Przepis dnia

Składniki:


dynia piżmowa 1/2

cebula czerwona 1 szt

oliwa z oliwek

sól, czarny pieprz

pestki dyni 50 g

ser żółty - kilka plasterków

kasza gryczana 150 g

szałwia świeża kilka listków

 


Dynię pokrój na plasterki, cebulę w ósemki. Wszystko dopraw solą, pieprzem oraz polej oliwą. Wstaw do piekarnika na ok. 40 min w temperaturze 180 stopni. Dynia musi być rumiana i miękka w środku. Jarmuż porwij na mniejsze kawałki i dokładnie natrzyj oliwą. Dopraw solą i wstaw do piekarnika na ok. 5 min. Uważaj, aby jarmuż się nie przypalił. Kaszę gryczaną ugotuj lub upraż w piekarniku na sypko. Listki szałwii usmaż na maśle. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Upieczone warzywa podaj z kaszą gryczaną, serem, pestkami dyni oraz listkami szałwii.