Przepis dnia
Warzywna miska z majonezem ziołowym z oleju lnianego
Składniki:
Olej rzepakowy 2 łyżki
Kalafior 100 g
Brokuł 100 g
Kusk kus 80 g
Ugotowana ciecierzyca 100g
Garść młodych liści szpinaku
Marchewka 1 szt.
Małe pieczarki 80 g
Wędzona papryka ½ łyżeczki
Sól, pieprz
Majonez ziołowy z oleju lnianego:
Składniki:
Olej lniany 80 ml
Żółtka jaj 2 szt.
Sok z połówki cytryny
szczypta cukru
Musztarda z całymi ziarnami gorczycy 1 łyżeczka
Świeży tymianek, bazylia, pietruszka
Sposób wykonania majojnezu ziołowego:
Żółtka przełóż do wysokiego naczynia. Użyj blendnera. Wlewaj powoli olej lniany. Ubija cały czas do uzyskania żądanej konsystencji. Dodawaj powoli wszystkie zioła, sok z cytryny, musztardę, cukier, sól oraz pieprz. Całość ubijaj.
Sposób wykonania:
Kalafior i brokuł pokroić na małe różyczki. Krótko ugotować na półtwardo. Kus kus ugotować. Pieczarkę pokroić na pół, krótko podsmażyć na oleju rzepakowym. Następnie dodać ciecierzycę. Przyprawić solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Marchew pokroić na słupki.
Całość układać w misce. Na sam koniec dodać majonez z oleju lnianego.