Przepis dnia

Warzywna miska z majonezem ziołowym z oleju lnianego 


Składniki:


Olej rzepakowy 2 łyżki 

Kalafior 100 g

Brokuł 100 g

Kusk kus 80 g

Ugotowana ciecierzyca 100g

Garść młodych liści szpinaku 

Marchewka 1 szt. 

Małe pieczarki 80 g

Wędzona papryka ½ łyżeczki

Sól, pieprz 



Majonez ziołowy z oleju lnianego:


Składniki:

Olej lniany 80 ml

Żółtka jaj 2 szt.

Sok z połówki cytryny 

szczypta cukru

Musztarda z całymi ziarnami gorczycy 1 łyżeczka 

Świeży tymianek, bazylia, pietruszka 


Sposób wykonania majojnezu ziołowego:

Żółtka przełóż do wysokiego naczynia. Użyj blendnera. Wlewaj powoli olej lniany. Ubija cały czas do uzyskania żądanej konsystencji. Dodawaj powoli wszystkie zioła, sok z cytryny, musztardę, cukier, sól oraz pieprz. Całość ubijaj. 



Sposób wykonania:

Kalafior i brokuł pokroić na małe różyczki. Krótko ugotować na półtwardo. Kus kus ugotować. Pieczarkę pokroić na pół, krótko podsmażyć na oleju rzepakowym. Następnie dodać ciecierzycę. Przyprawić solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Marchew pokroić na słupki. 

Całość układać w misce. Na sam koniec dodać majonez z oleju lnianego.