Przepis dnia

Czubatą łyżkę maki ryżowej mieszamy z 3 łyżkami oleju. Słodkie ziemniaki kroimy wzdłuż na plastry, a następnie na słupki o grubości ok. 0,5 cm. Frytki wkładamy do wrzątku i gotujemy ok. 2-3 minuty. Po ostygnięciu mieszamy je z mieszaniną mąki z olejem. Wykładamy na blachę i pieczemy 10-15 minut w 200 stopniach. Następnie posypujemy je tartym parmezanem i pieczemy kolejne 5 minut. Sos do frytek: miksujemy 3 łyżki majonezu z ostrą, wędzoną papryką i miodem na gładką masę. Smacznego.
Składniki:
5 batatów
50 ml oleju rzepakowego

½ szklanki maki ryżowej
sól, pieprz
tarty parmezan

sos:
3 łyżki majonezu
3 papryki chipotle lub 1 łyżeczka papryki wędzonej i 1 strączek chili
1 łyżeczka miodu