Przepis dnia

Sernik na zimno z kawałkami czekolady z malinami



Składniki: 


Mleko 125 ml


Śmietanka 36% 250g


Twaróg sernikowy 1 kg


Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka


Żelatyna 40g


Biszkopty 80g


Cukier puder 150g


Czekolada gorzka 100g


Maliny świeże 300g




Polewa:


Czekolada 100g


Śmietanka 36% 100g


Sposób wykonania:


Czekoladę posiekać. Zalać zagotowaną śmietanką. Dokładnie wymieszać. 





Sposób wykonania:



Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Twaróg miksować z rozpuszczoną żelatyną i ekstraktem waniliowym. Wlewać powoli małym strumieniem. Do twarogu dodać ubitą śmietanę z cukrem pudrem. Dodać drobno posiekaną czekoladę. Delikatnie całość wymieszać. Powstałą masę wylać na ułożone biszkopty w tortownicy. Schłodzić, aby sernik stężał. Następnie polać przygotowaną polewą czekoladową. Udekorować malinami.