Przepis dnia
Sernik na zimno z kawałkami czekolady z malinami
Składniki:
Mleko 125 ml
Śmietanka 36% 250g
Twaróg sernikowy 1 kg
Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
Żelatyna 40g
Biszkopty 80g
Cukier puder 150g
Czekolada gorzka 100g
Maliny świeże 300g
Polewa:
Czekolada 100g
Śmietanka 36% 100g
Sposób wykonania:
Czekoladę posiekać. Zalać zagotowaną śmietanką. Dokładnie wymieszać.
Sposób wykonania:
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Twaróg miksować z rozpuszczoną żelatyną i ekstraktem waniliowym. Wlewać powoli małym strumieniem. Do twarogu dodać ubitą śmietanę z cukrem pudrem. Dodać drobno posiekaną czekoladę. Delikatnie całość wymieszać. Powstałą masę wylać na ułożone biszkopty w tortownicy. Schłodzić, aby sernik stężał. Następnie polać przygotowaną polewą czekoladową. Udekorować malinami.