Przepis dnia
Ciasto chałwowe z konfiturą z czarnej porzeczki
Składniki:
Mleko 400 ml
Chałwa waniliowa 300 g
Konfitura z czarnej porzeczki 150g
Budyń 1 szt.
Masło 100g
Herbatniki kakaowe 200g
Czekolada gorzka 50g
Sposób wykonania:
Rozpuścić budyń w 200 ml mleka. Pozostałą część zagotować wraz z połową chałwy. Dodać rozpuszczony budyń. Zagotować. Ostudzić. Miękkie masło ubić na puszystą masę. Do masła dodawać zimny budyń i ciągle ubijać. Pod koniec ubijania dodać pokruszoną chałwę. Całość wymieszać.
Wyłożyć pierwszą warstwę herbatników, na to część kremu, następnie ponownie herbatniki na to konfitura, następnie krem i ponownie herbatniki. I tak do wyczerpania składników. Na sam koniec wyłożyć krem, posypać wiórkami z czekolady.