Przepis dnia

Ciasto chałwowe z konfiturą z czarnej porzeczki 



Składniki: 



Mleko 400 ml



Chałwa waniliowa 300 g



Konfitura z czarnej porzeczki 150g



Budyń 1 szt. 



Masło 100g



Herbatniki kakaowe 200g



Czekolada gorzka 50g




Sposób wykonania:



Rozpuścić budyń w 200 ml mleka. Pozostałą część zagotować wraz z połową chałwy. Dodać rozpuszczony budyń. Zagotować. Ostudzić. Miękkie masło ubić na puszystą masę. Do masła dodawać zimny budyń i ciągle ubijać. Pod koniec ubijania dodać pokruszoną chałwę. Całość wymieszać. 



Wyłożyć pierwszą warstwę herbatników, na to część kremu, następnie ponownie herbatniki na to konfitura, następnie krem i ponownie herbatniki. I tak do wyczerpania składników. Na sam koniec wyłożyć krem, posypać wiórkami z czekolady.