Przepis dnia

Pierś z kaczki w sosie śliwkowym z sałatami



Składniki:


Pierś z kaczki 1 szt.


Sól, pieprz


Mieszane sałaty


Liście szpinaku


Pomidor koktajlowy 3-4 szt. 


Pieprz cayenne szczypta


Śliwka węgierka 6 szt. 


Ocet balsamiczny 2 łyżki


Zmielone goździki szczypta 


Miód 1 łyżka



Sposób wykonania:



Pierś z kaczki przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na suchej patelni od strony skóry (zimna patelnia). Smażyć na złoty kolor z dwóch stron, zaczynając od strony skóry. Następnie wstawić pierś z kaczki do nagrzanego piekarnika do 2000C na około 5 minut. Na patelni na której smażyła się kaczka, dodać śliwki przecięte na cztery części, dodać pieprz cayenne, zmielone goździki, miód, ocet balsamiczny. Podawać z dowolnymi sałatami oraz pomidorkami.