Przepis dnia

Składniki:


Boczniaki 100g

Cebula 20g

Marchew 20g

Pietruszka 20g

Por 20g

Bulion warzywny 500ml

Ziele angielskie ziarna

Liść laurowy 2 szt.

Gałka muszkatołowa pół łyżeczki

Imbir mielony pół łyżeczki

Majeranek 1 łyżeczka

Masło 1 łyżka

Mąka pszenna pół łyżki

Koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka

Papryka słodka pół łyżeczki

Olej do smażenia 1 łyżka

Sól, pieprz


Wykonanie:


Cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone w Paski boczniaki i smażyć na złoty kolor. Dodać pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, por oraz koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i zalać bulionem warzywnym. Dodać przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałkę muszkatołową, imbir mielony, majeranek oraz paprykę słodką. Całość gotować około 15 minut. Zasmażka: Mąkę pszenną podsmażyć na maśle i dodać do całości, aby zagęścić.