Przepis dnia

Pasternak obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kroimy cebulę i podsmażamy ją w garnku na odrobinie oleju. Dodajemy pasternak. Kiedy się zarumieni, wlewamy ok. 2 litrów wywaru z warzyw. Gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Całość blendujemy. Dodajemy śmietankę, masło oraz chrzan. Doprawiamy solą i blendujemy jeszcze raz na gładko. Zupę dekorujemy na talerzu kilkoma kroplami oliwy, kolorowym pieprzem, czernuszką i natką pietruszki.

Składniki:
2 kg korzenia z pasternaku
2 białe cebule
2 litry dobrej jakości bulionu warzywnego

200 ml śmietanki kremówki
100 g masła
2 łyżki chrzanu
kolorowy pieprz
czarnuszka
natka pietruszki

olej do smażenia
sól i pieprz

oliwa z oliwek