Przepis dnia

Ziemniaki trzemy na grubych oczkach, cebulę kroimy w cienkie piórka, solimy, mieszamy i odstawiamy na 30 minut, żeby masa puściła wodę. Wodę odlewamy. Masę mieszamy z mąką i żółtkami, następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na grubość ok. pół centymetra. Pieczemy w środkowej części piekarnika w 200 stopniach, do momentu zarumienienia. Obrane awokado rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków i mieszamy z majonezem, sokiem z połowy cytryny i posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy pieprzem. Placek kroimy na kwadraty, a następnie na trójkąty, smarujemy sosem z awokado, układamy plastry łososia i świeży koperek. Dekorujemy kawałkami cytryny.


Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
4 żółtka
4 łyżki mąki pszennej
3 dojrzałe awocado
100 g majonezu
200 g łososia wędzonego w plastrach

cytryna
świeży koperek
sól, pieprz