Polski grill

W drugim odcinku biorą udział: Sylwia Gruchała, florecistka, czterokrotna olimpijka, Zofia Zienkiewicz, zielarka, prof. Mariusz Czepczyński, geograf z Uniwersytetu Gdańskiego Przemysław Miarczyński, żeglarz, Rudi Schubert, aktor, satyryk, piosenkarz, właściciel gospodarstwa agroturystycznego. Wszyscy blisko związani z Pomorzem. Artur Moroz odwiedza ogród zielarki, podziwia ujście Wisły do morza, płynie z rybakami na poranny połów. Wspólne przygotowanie potraw odbywa się na sopockiej plaży a biesiada – w sopockiej restauracji Artura Bulaj w Łazienkach Północnych. Potrawy: śledzie w liściach chrzanu z kwiatem kopru, kiełbaski rybne, cielęcina z cytryną i szałwią, filet z kurczaka w jogurcie z estragonem, flądra z grilla, comber z królika z tymiankiem i cytryną.