Okrasa łamie przepisy
Kaczka i powidła
Gość: Wiesław Mergalski i Małgorzata Łada
Potrawa 1
Czernina z wiśniami
Składniki:
• szyjka i skrzydełka z kaczki
• 3 marchewki
• 1 pietruszka korzeniowa
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 3 liście laurowe
• 6 ziaren pieprzu
• oczyszczone jelita z kaczki
• wątróbka i żołądek z kaczki
• 2 oczyszczone łapki kacze
• 1 szklanka świeżej krwi kaczej z octem
• 2 łyżki maki pszennej
• 150 g wiśni marynowanych w occie
• 1 kg ziemniaków
• 4 – 5 szklanek mąki żytniej
• sól, pieprz,
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę i pietruszkę kroimy na pół, wkładamy do 3l gorącej wody w garnku , dorzucamy szyjkę i skrzydełka kaczki oraz ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Bierzemy oczyszczone kacze łapki, przecinamy błonki wzdłuż pazurków i robimy tzw. „pętaczki”. Dzielimy wątróbkę i żołądek, nabijamy na kacze pazurki, obwiązujemy oczyszczonymi jelitami. Wkładamy do wywaru i całość gotujemy przez 1,5 godziny na wolnym ogniu.
2. Z ugotowanego wywaru usuwamy mięso i „pętaczki”, warzywa zostawiamy.
3. Do krwi kaczej z octem dokładamy mąkę pszenną i bardzo dokładnie mieszamy, a następnie hartujemy kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Przelewamy krew z mąką do wywaru dokładnie mieszając. Całość mieszamy, dokładamy marynowane w occie wiśnie, doprawiamy czerninę cukrem, sola i pieprzem do smaku.
4. Kluski ziemniaczane: surowe ziemniaki trzemy na tarce jak na placki. Starte ziemniaki mieszamy z mąką żytnią, solimy i dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto na kluski układamy na desce, po czym łyżką formujemy nieduże kluseczki, zrzucając je do osolonego wrzątku. Gotujemy przez 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
5. Na talerze wykładamy ugotowane kluski, układamy „pętaczki” i zalewamy gorącą czerniną z wiśniami.
Dobra rada: świeżą krew kaczą należy natychmiast wlać do miseczki z odrobiną octu, by krew się nie ścinała, a zamiast cukrem możemy doprawić czerninę miodem.