Okrasa łamie przepisy

W tym odcinku Karol Okrasa wyrusza zabytkowym autobusem ogórkiem na spotkanie ze smakami dzieciństwa. W czasach PRL-u, kiedy takimi autobusami jeździło się na wycieczki zakładowe czy szkolne wybór produktów dostępnych w sklepach spożywczych nie był oszałamiający, zwłaszcza w porównaniu z tym, co dziś możemy spotkać w przepastnych supermarketach. Ale na tak proste składniki jak dorsz, śledź, kaszanka czy ogórek kiszony można było w owych czasach liczyć. Karol spróbuje odpowiedzieć na pytanie, czy warto po takie ingrediencje sięgać i czy teraz z takich produktów można stworzyć niezwykłe dania.



Dlatego pierwszą potrawą będzie dorsz na kaszance z jabłkiem i sosem maślanym ze świeżym ogórkiem. Druga propozycja to śledź z duszoną cebulą, ogórkiem kiszonym i chrustem z chleba razowego. Jak będą wyglądać takie potrawy i czy będą smakować panu Stanisławowi Wachowiakowi, który w oryginalnym mundurze kierowcy PKS z tamtych lat dowiezie Karola na miejsce gotowania? Przekonamy się po obejrzeniu odcinka.